Ахметов, ввівши в оману АМКУ, монополізував цілу галузь

П'ятниця, 20 вересня 2019, 13:10
 

У 2019 році холдинг "Метінвест" олігарха Ріната Ахметова та нардепа Вадима Новинського став власником 5 із 8 коксохімічних заводів, розташованих на підконтрольній Україні території, ввівши в оману членів Антимонопольного комітету.

Про це йдеться у розслідуванні "Монополіст "під прикриттям" в рамках спільного проекту програми "Схеми: корупція в деталях", видання "Українська правда" та ГО "Центр протидії корупції".

Як наголошується, до Революції гідності "Метінвест" володів "Авдіївським коксохімічним заводом", "Металургійним комбінатом "Азовсталь" та "Запоріжкоксом". Натомість, "Дніпровський коксохімічний завод" та "Южкокс" тоді належали російському олігарху Роману Абрамовичу.

"Намір придбати один із заводів Абрамовича, "Дніпровський коксохімічний завод", холдинг Ахметова та Новинського виявив ще наприкінці 2014 року. Тоді компанія Private Limited Liability Company Metinvest B.V. звернулася до АМКУ з проханням надати дозвіл на купівлю цього коксохіму", - йдеться у матеріалі.

Реклама:

Журналісти зазначають, що для погодження продажу акцій заводу, АМКУ три роки вивчав коксохімічний ринок України. І лише у 2018 році попередньо відмовив "Метінвесту", оскільки, за висновками комітету, така концентрація могла призвести до монополізації ринку.

Утім, попри попередню відмову, в структурі власності "Дніпровського коксохімічного заводу" почалися зміни на рівні кіпрських компаній-засновників заводу. Так, серед акціонерів фірм на Кіпрі з’явилися люди з оточення Вадима Новинського, бізнес-партнера Ахметова по холдингу "Метінвест".

 

"Тобто, у 2018 році, попри попередню відмову АМКУ – "Метінвест" таки отримав контроль над коксохімом", – йдеться в розслідуванні.

Вже згодом АМКУ у квітні 2019-го року між двома турами президентських виборів таки дозволив "Метінвесту" купити частку 49,37% цього підприємства, тобто фактично вже після того, як Ахметов та Новинський неофіційно туди зайшли.

"При цьому, члени комітету дали добро "Метінвесту" на купівлю акцій заводу, базуючись на тому, що це не призведе до монополізації ринку, оскільки у компанії достатньо конкурентів. Серед основних конкурентів був наведений коксохімічний завод "Южкокс", - йдеться у розслідуванні.

Втім, як показало розслідування, АМКУ не звернуло уваги, що ще з січня 2019 року компанія Ріната Ахметова та Вадима Новинського Metinvest B.V. вже належало 24,9% акцій кіпрської компанії Dashuria Ltd., якій належить коксохімічний завод "Южкокс".

Інші 75% акцій Dashuria Ltd записані на компанії, які також пов’язані з олігархом Ахметовим та його бізнес-партнером Вадимом Новинським, йдеться в розслідуванні.

 

У прес-службі холдингу Ахметова та Новинського заявили, що "Метінвест" придбав лише частку, що не становить 25% і "не забезпечує жодних контрольних чи блокуючих прав групі "Метінвест" як акціонеру".

При цьому, сам Новинський у стінах парламенту не захотів коментувати журналістам факти купівлі і решти акцій компанії на пов’язаних із ним осіб.

У той же час, в АМКУ переконують, що не знали про концентрацію "Метінвестом" частки в "Южкоксі".

"Доказів того, що концентрація уже відбулася у нас не було. Якщо у вас є докази, що концентрація там уже відбулася і там було порушення, можете цю інформацію нам дати. І ми її проаналізуємо з огляду наявності підстав щодо відкриття справи", – повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: