"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнес закликає Нацбанк врегулювати механізм заокруглення в чеках

Четвер, 1 серпня 2019, 15:23

Європейська Бізнес Асоціація закликає НБУ внести зміни до Постанови №25 від 15 березня 2018 року, якою регулюється механізм заокруглення в чеках, дозволивши підприємствам використовувати механізм знижок та надбавок.

Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

В Асоціації нагадують, що з 1 жовтня 2019 року юрособи припиняють прийом монет номіналом 1, 2, 5 копійок за всіма видами готівкових операцій. Водночас, громадяни зможуть протягом трьох років без обмежень обміняти ці монети. кількома способами.

"З метою оптимізації розрахунків монетами, НБУ було введено механізм заокруглення в чеках (постанова №25 від 15.03.2018). Так, за умови відсутності дрібних монет в касі при розрахунку з покупцем автоматично відбуватиметься заокруглення суми (копійками від 1 до 4 - в бік зменшення, від 5 до 9 - в бік збільшення). Тож, наприклад, за покупку на суму 18,24 грн оплата складе 18,20 грн.

Реклама:

 Якщо говорити про ритейл сферу, то, з одного боку, це є очевидним спрощенням. З іншого - все ж виникають додаткові питання щодо звітності та оподаткування, про які бізнес говорить більше року.

Наприклад, згідно з Постановою №25, сума в чеку має подаватись вже з врахуванням заокруглення (лист ДФС від 14.11.2018). Ця ж сума має бути зазначена і в фіскальному звітному чеку (z-звіту), що передається, як звітування до ДФС. Але, при цьому, базою оподаткування ПДВ є сума до заокруглення", - зазначають в ЄБА.

"Проблемою залишається реалізація підакцизних товарів за цінами вище чи нижче мінімальної для алкогольних напоїв, тютюнових виробів.

Адже якщо бізнес реалізує продукцію за ціною, нижчою за мінімальну навіть на 1-2 копійки, передбачено штраф у розмірі 100% від вартості партії, але не менше 10 000 гривень. Тож варто цей аспект врегулювати, адже дивно накладати штрафи на бізнес не за порушення, а через правові неточності", - заявила Крістіна Лініченко, менеджер Комітету з питань алкоголю та торгівлі алкогольними напоями Європейської Бізнес Асоціації.

Бізнес закликає Нацбанк внести відповідні зміни до Постанови №25, яка наразі забороняє підприємствам використовувати механізм знижок та надбавок. 

"І це можна зробити вже зараз, не чекаючи початку роботи парламенту чи нового уряду", - додали в ЄБА.

"Водночас, новообраним законодавцям варто буде врахувати цей момент та внести уточнення в закон про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального щодо того, що заокруглення не є порушенням норми щодо реалізації підакцизних товарів відповідно до встановлених МРЦ", - йдеться у заяві.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: