Колишня фірма Фаворова постачатиме "Укртрансгазу" найдорожчий газ

Вівторок, 4 червня 2019, 12:25
 

Філія "Оператор газотранспортної системи України" АТ "Укртрансгаз" 27 травня за результатами тендерів уклала низку угод на постачання природного газу на загальну суму 3,95 мільярда гривень.

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на дані у системі "Прозорро".

Газ замовлено на 2019 рік для забезпечення виробничо-технологічних потреб, власних потреб та інших потреб філії, що опікується магістральними газопроводами України та транспортуванням газу. В угоді з кожним постачальником визначено ціну на травень, а на решту місяців до кінця року діє формула розрахунку ціни. Травнева ціна є базовою для подальшого перерахунку.

 

Одна з найвищих цін на газ вийшла в угоді з ТОВ "Еру Трейдінг" вартістю 1,30 млрд грн. Ціна на травень становила 8 467 грн за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ. Єдиним конкурентом на тендері була фірма "LLC Trafigura Ukraine", жоден з учасників торгів не робив кроків на зниження ціни, відтак кінцева вартість угоди виявилась нижчою від очікуваної лише на 2,6%.

Реклама:

"Еру Трейдінг" належить Ярославу Мудрому і Дейлу Перрі (США). До кінця 2018 року її співвласником був Андрій Фаворов, який вийшов с числа засновників разом з призначенням директором інтегрованого газового бізнесу ПАТ "НАК "Нафтогаз України". "Еру трейдінг" почала вигравати газові тендери "Укртрансгазу" у 2016 році після призначення головою "Нафтогазу" Андрія Коболєва. Після призначення Фаворова в "Нафтогаз" "Еру трейдінг" почала поставляти "Укртрансгазу" не тільки газ, а і електроенергію.

У свою чергу Юрій Вітренко, який до листопада минулого року був головним виконавчим директором "Нафтогазу", запідозрив, що у четвертому кварталі 2018 року "Нафтогаз" продавав колишній фірмі Фаворова газ зі своїх сховищ за заниженою ціною. "Нафтогаз" у відповідь замовив "KPMG Advisory GmbH" аудит договорів на продаж газу. Аудитори дійшли висновку, що "Еру трейдінг" не отримувало преференцій від "Нафтогазу".

З-поміж інших компаній, що отримали великі підряди, ТОВ "ДТЕК трейдінг" з групи Ріната Ахметова замовили газу на 0,33 млрд грн. на 4% дешевше від очікуваної вартості. Ціна на травень 8352 грн/тис кубометрів.

У попередні роки найбільші підряди на постачання технологічного палива "Укртрансгазу" отримував "Нафтогаз України". Цього разу держкомпанія з невідомих причин взагалі не подавала заявок на участь у торгах.

Через відсутність достатньої кількості конкурентів "Оператор газотранспортної системи України" у травні був змушений відмінити і оголосити наново 11 закупівель газу на 5,72 млрд грн.

Читайте інтерв'юГолова газового бізнесу "Нафтогазу" Андрій Фаворов: Мені приписують високі кабінети від ЦРУ до Кремля

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: