У Гаазі завершилися слухання за позовом України до Росії

Неділя, 16 червня 2019, 13:24
 

У Постійній палаті Третейського суду в Гаазі 14 червня завершилися слухання за позовом України про порушення Росією права прибережної держави в рамках Конвенції ООН з морського права.

Про це повідомив представник суду Хуан Ігнасіо Массун, передає "Дзеркало тижня".

"З цього моменту Арбітражний трибунал починає обговорення справи. Терміни прийняття арбітражного рішення не встановлені", - сказав Массун.

У свою чергу, заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль уточнила, що рішення про розгляд наданих Україною доказів по суті суд прийме через кілька місяців.

Реклама:

Массун пояснив, що за підсумками розгляду спору буде прийняте рішення, яке може передбачати відшкодування збитків згідно з додатком 7 Конвенції ООН з морського права.

Стаття 10 додатка 7 Конвенції встановлює, що "рішення арбітражу обмежується предметом спору і в ньому викладаються мотиви, на яких воно засновано".

Стаття 11 передбачає, що "рішення остаточне і оскарженню не підлягає, якщо сторони в суперечці заздалегідь не домовилися про процедуру оскарження".

Арбітражний розгляд було розпочато у вересні 2016 року після подачі Україною заяви про порушення Росією Конвенції ООН з морського права - порушення прав прибережної держави в Керченській протоці, Чорному і Азовському морях.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки 28 листопада 2018 року. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Тепер Росія протягом місяця має закрити незаконно розпочаті кримінальні справи і відпустити українських моряків, забезпечивши умови для повернення військовополонених і кораблів в Україну. Виконання рішення є обов'язковим.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: