АРМА віддає "Межигір’я" фірмі з фіктивною історією управління — "Схеми"

Субота, 15 червня 2019, 10:48
 

Фірма "Скомпані", яка перемогла тендер на управління арештованою резиденцією "Межигір'я", проведений Агентством з розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, вигадала історію своєї господарської діяльності.

Про це стало відомо з розслідування програми "Схеми: корупція в деталях" "АРМАгеддон для "Межигір'я".

Зазначається, що журналісти "Схем" проаналізували податкові фінансові звіти фірми.

"​У 2015-2017 роках компанія не отримувала жодних доходів. У 2018 році дохід "Скомпані" склав 112 тисяч гривень. Ці гроші компанія не заробила прямою бізнес-діяльністю: трохи більше 40 тисяч вона взяла в кредит (вони позначені у звітності як "поточні зобов’язання"), а ще 51,5 тисяч – це гроші власників, які вони вклали в статутний капітал "Скомпані"", - виявили розслідувачі.

Реклама:

Крім того, повідомляється, що представники "Скомпані" згадували про участь фірми в аукціонах на управління об’єктами "Укрпошти".

""Схеми" звернулися до "Укрпошти" із запитом – якими саме об’єктами управляє "Скомпані". В держпідприємстві відповіли, що така компанія ніколи не брала участі в аукціонах на управління майном держпідприємства", - розповіли журналісти.

Вони також зазначили, що переможець тендеру назвав своїх партнерів, але зв’язки фірми з ними виявилися фіктивними.

""Скомпані" вказала низку партнерів, які будуть залучені до управління "Межигір’ям", серед яких український шеф-кухар Євген Клопотенко, благодійна ярмарка "Кураж базар", фонд "Життєлюб" та інші. "Схеми" зв’язалися із ними напряму та з’ясували, що жодних офіційних домовленостей між ними та "Скомпані" не існує", - повідомили в розслідуванні.

Нагадаємо:

29 травня "Межигір'ю" обрали управителя. Ним стало ТОВ "Скомпані", директор якої до кінця 2017 року значився помічником на платній основі нардепа Євгенія Мураєва, екс-члена партії "Опозиційний блок".

Конкурентами фірми були громадська організація "Національний парк України "Межигір'я" – активісти, які керують резиденцією з моменту втечі Януковича, та приватний підприємець "Гаянський Геннадій Григорович", який у Facebook називає себе журналістом. За законом, управління не могли довірити активістам, бо вони не є суб’єктом господарювання.

Через брак претендентів конкурс неодноразово продовжували і змінювали його умови, щоб мотивувати бізнес брати участь у відборі.

"Межигірʼя" раніше було резиденцією президента-втікача Віктора Януковича, але після його втечі з країни в лютому 2014 року територію взяли під контроль активісти самооборони.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: