"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Радник Зеленського пропонує викупити ВВП–варранти, випущені під час "реструктуризації Яресько"

Понеділок, 10 червня 2019, 11:20
 
Данило Гетманцев

ВВП–варранти, випущені в ході реструктуризації українського боргу в 2015 році, є "міною уповільненої дії". Слід розглянути можливість дострокового їх викупу.

Про це написав радник президента Володимира Зеленського з економіки, фінансів та податкових питань Данило Гетманцев в статті на "Дзеркалі Тижня".

"Одночасно з бездоганним обслуговуванням існуючого боргу необхідно вести проактивну політику з управління ним, яка полягає в переговорах з нашими кредиторами щодо дострокового викупу боргових зобов'язань (в першу чергу, VRI) на вигідних для України умовах...", - написав він.

Гетманцев охарактеризував VRI як "закладену фінансову міну уповільненої дії надруйнівної сили".

Реклама:

"Цінні папери, випущені на кабальних умовах, не тільки можуть стати стримуючим фактором економічного зростання, до якого ми всі прагнемо, а й призведуть до виплат, які кратно перевищують реструктуризований в 2015 році борг", - вважає експерт.

Серед інших заходів цієї політики Гетманцев назвав залучення кредитних ресурсів у гривні і перекредитування існуючого боргу на більш дешевий.

Варрант — це цінний папір, що дає власникові право купувати пропорційну кількість акцій за обумовленою ціною протягом певного проміжку часу, як правило, за нижчою в порівнянні з поточною ринковою ціною.

Нагадуємо:

Україна і Комітет кредиторів в 2015 році досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 мільярдів доларів.

Реструктуризація передбачає повне списання 3 мільярдів доларів, відстрочку платежів по тілу кредиту в сумі 8,5 мільярда доларів на 4 роки, а також фіксування ставки купона за всіма бондами на рівні 7,75% річних.

Україна випустила ВВП–варранти на суму списаних кредиторами єврооблігацій.

За умовами випуску VRI (реструктуризовані борги України), інвестори претендують на частину приросту реального ВВП (з урахуванням інфляції), що перевищить показник в 3% в 2019-2038 роках, за умови, що номінальний ВВП (без урахування інфляції) перевищить 125,4 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!