"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європол ліквідував мережу кіберзлочинців, які вкрали 100 мільйонів доларів

Четвер, 16 травня 2019, 17:09

Європол заявив про ліквідацію злочинної мережі кіберзлочинців, які використовували шкідливе програмне забезпечення GozNym і вкрали близько 100 мільйонів доларів у більш ніж 41 тисячі осіб і компаній.

Про це "Європейській правді" повідомили у прес-службі Європолу.

За даними правоохоронців, злочинці заражали комп'ютери своїх жертв вірусом GozNym, який дозволяв їм отримати доступ до банківських рахунків.

У ході міжнародної операції слідчі дії проводилися в Болгарії, Грузії, Молдові та Україні. У Грузії, Молдові, Україні та США розпочато кримінальне переслідування.

Реклама:

Десятьом учасникам злочинної групи вже пред'явили звинувачення в США. Членів GozNym звинувачують, зокрема, в крадіжці коштів з банківських рахунків і відмиванні грошових коштів.

Лідеру мережі кіберзлочинців загрожує суд у Грузії, ще одного члена групи екстрадували в США з Болгарії, іншому підозрюваному загрожує удовий процес в Молдові. Ще двоє підозрюваних мають постати перед судом у Німеччині за відмивання грошей.

Крім того, п'ятеро росіян, які брали участь в кіберзлочини, залишаються на свободі і їх розшукують. Серед них - розробник GozNym.

Послуги хостингу кримінальній мережі GozNym надавалися адміністратором мережі "Avalanche", яка надала послуги більш ніж 200 кіберзлочинцям, і обслуговувала більше двадцяти різних кампаній, включаючи GozNym.

Адміністратор мережі жив у Полтаві, його квартиру обшукали в листопаді 2016 року під час операції під керівництвом Німеччини з метою вилучення серверів мережі та іншої інфраструктури. Підозрюваний був затриманий і перебуває під слідством.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: