Ощадбанк кредитував "Агроінвестгруп" до того, як власників холдингу оголосили в розшук

Понеділок, 13 травня 2019, 14:45
 

Ощадбанк кредитував фірмам "Агроінвестгруп" задовго до того, як власників групи оголосили в розшук.

Таку офіційну позицію банк надав у відповідь на новину про те, що видав 22 мільйони доларів кредиту фірмам бізнесменів у розшуку.

Як зазначили у фінустанові, кредитні договори між Ощадбанком та ТОВ "Іст Оілс Україна" було укладено в 2016 та 2017 роках — до того, як власників групи оголосили у розшук

"Позичальник пройшов повну стандартну процедуру оцінки, маючи бездоганну кредитну історію, стійкий фінансовий стан та фінансову звітність, підтверджену міжнародними аудиторами, відкриті кредитні лінії в ряді найбільших банків країни, а також співпрацював з найбільшими міжнародними та вітчизняними агротрейдерами", — зазначили в Ощадбанку.

Реклама:

Повідомляється, що згідно з умовами кредитних договорів Ощадбанк отримав у забезпечення виконання зобов’язань за кредитними договорами активи групи — нерухомість та обладнання елеваторів.

"Оціночна вартість застави на момент видачі перевищувала суму кредиту в 1,3 разу", - підкреслили у компанії.

Окрім того, додали в Ощадбанку, зобов’язання за кредитними договорами забезпечено договорами поруки кінцевих бенефіціарних власників "Агроінвестгруп" та операційних компаній групи.

При цьому кримінальні провадження щодо керівництва холдингу було порушено в лютому 2019 року, підкреслили в Ощадбанку.

"Банк миттєво ініціював відкликання кредиту та розпочав процедуру звернення стягнення на заставне майно, завдяки чому частину боргу в розмірі 3 мільйони доларів США вже погашено", — підкреслили у банку.

Наразі Ощадбанк активно вживає заходів із претензійно-позовної роботи, планує відкриття виконавчих проваджень і подання позовів проти поручителів за кредитами.

"Ефективність та оперативність подальших дій зі стягнення заборгованості за рахунок заставленого майна залежить від скасування обмежень, що накладені рішеннями низки правоохоронних органів. Наразі Ощадбанк очікує відповідей на відповідні офіційні звернення щодо зняття перешкод у задоволенні своїх законних вимог", - резюмували в банку.

Як повідомлялося раніше, державний Ощадбанк видав у кредит 22 млн дол фірмам, які входять до складу "Агроінвестгруп" Миколи Кучеренка, який разом із сином Віталієм переховуються від правоохоронних органів за межами України.

За даними СБУ, із жовтня 2018 року по січень 2019-го посадові особи низки компаній, що входять до складу "Агроінвестгруп", за вказівкою двох фактичних власників вивезли зернових із "Аграрного фонду" на окуповану територію Донецької та Луганської областей, де збували його за завищеними цінами.

Повідомлялося, що всього на елеваторах підприємств "Агроінвестгруп" зберігалося понад 22 тис. тонн зернових "Аграрного фонду" загальною вартістю до 200 млн грн.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: