НБУ оцінить стійкість 29 банків

Неділя, 12 травня 2019, 13:12
 

Нацбанк почав проведення другого етапу оцінювання стійкості банків – опрацювання результатів аналізу якості активів банків, підтверджених зовнішнім аудитом.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Також розпочато стрес-тестування 29 банків. За попередніми оцінками, кількість банків, які потребуватимуть вливання капіталу за базовим та негативним сценарієм стрес-тесту, зменшиться, якщо порівняти з попереднім роком", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, до кінця 2019 року банкам необхідно сформувати буфер консервації капіталу в розмірі 0,625%.  Він стане обов’язковим для кожного банку з початку 2020 року, коли розпочнеться перший етап запровадження буфера консервації капіталу.

Реклама:

"Надалі розмір буфера щороку поетапно збільшуватиметься, поки не досягне 2,5% від 1 січня 2023 року. Формування відповідного буфера забезпечить створення банками запасу капіталу понад мінімальні вимоги", - повідомляє прес-служба.

У майбутньому, зазначають в прес-службі, це дасть можливість поглинати можливі втрати, що можуть виникати в умовах загального економічного спаду, без порушень нормативу достатності капіталу.

Упродовж другого кварталу планується також змінити методику визначення системно важливих банків та оприлюднити оновлений перелік таких фінустанов.

Нагадаємо, у 2018 році прибуток банківської системи сягнув історичного максимуму – 21,7 млрд гривень.

Минулого року значно зменшилася кількість і частка збиткових банків. Так, із 77 платоспроможних банків 64 банки були прибутковими і отримали чистий прибуток 34,4 млрд гривень, що перекрило збитки 13 банків на 12,7 млрд гривень.

Крім того, прибуток в 2018 році був сформований, головним чином, групою банків з іноземним капіталом (15 млрд гривень прибутку за рік) і "Приватбанком" (11,7 млрд гривень).

Збитковими були банки з державним російським капіталом (11 млрд гривень збитку).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!