Підозри у відмиванні грошей різко обрушили акції Ferrexpo Жеваго

П'ятниця, 26 квітня 2019, 20:57

Курс акцій гірничорудної компанії Ferrexpo з активами в Україні 26 квітня обвалився на 28,6% після новини про те, що Deloitte LLP відмовилася від продовження роботи в якості аудитора компанії.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з інформацією на сайті Лондонської фондової біржі, станом на 14:06 за лондонським часом акції Ferrexpo котирувалися за курсом 1,921 фунта стерлінгів за штуку, а падіння капіталізації за п'ятницю склало 471,5 млн фунтів стерлінгів (близько 609,3 млн) - до 1,179 млрд фунтів стерлінгів (близько 1,524 млрд доларів).

"І все тільки тому, що аудитор засумнівався в тому, що компанія витратила дійсно на благодійні наміри 33,5 млн доларів протягом 2017-2018 років, а сьогодні цей аудитор вирішив звільнитися, мабуть не маючи бажання покривати оборудки керівників компанії ", - прокоментував такі результати у себе на сторінці в Facebook керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій.

Реклама:

Deloitte був аудитором Ferrexpo з 2017 року. До цього тривалий період - з 2007 по 2016 рік - аудит Ferrexpo проводила EY.

У липні минулого року Deloitte повідомила Ferrexpo, що засумнівалася в реальності витрачання коштів на благодійні цілі української благодійної організації Blooming Land, якою Ferrexpo пожертвував 33,5 млн доларів в 2017-2018 роках. Зокрема, питання викликали операції фонду з компанією "Хімреактив", підконтрольної Костянтину Жеваго - CEO Ferrexpo і власнику її 50,3% акцій.

Була розпочата незалежна forensic перевірка цих операцій, в зв'язку з чим публікація звіту Ferrexpo кілька разів відкладалася і відбулася 23 квітня - на місяць пізніше спочатку заявленого терміну.

В аудиторському висновку до звітності Deloitte зазначив, що так і не отримав усіх необхідних документів, а названу благодійним фондом причину відсутності банківських документів у вигляді кібер-атак на українські банки в 2017 рік назвав сумнівною.

Аудитор вказав, що додатковий аналіз підтвердив наявність ознак можливого незаконного використання коштів. Deloitte також зазначив, що на відміну від ради директорів Ferrexpo за відсутності достатньої інформації не може зробити висновок про наявність чи відсутність контролю над діяльністю Blooming Land з боку Жеваго.

Основним завданням Blooming Land є координація програми корпоративної соціальної відповідальності групи Ferrexpo. Ця організація надає медичні та соціальні послуги на місцевому, регіональному та національним спільнотам по всій Україні. Blooming Land і її субфонд управляються окремо. Перевірка операцій благодійного фонду триває, і Ferrexpo обіцяла інформувати про її підсумки.

"І це вже вдруге за останні 5 років, коли акціонери Ферекспо потерпають від результатів непрозорих рішень керівництва компанії. Як вони ще терплять такого гендиректора – не знаю", - зазначив Паращій.

Як повідомлялося, Ferrexpo в 2018 року скоротила чистий прибуток на 15% - до 335,22 млн, збільшивши виторг на 6,4% - до 1274,03 млн доларів.

Група Ferrexpo є найбільшим виробником і експортером окатишів серед країн б. СРСР. Поточні виробничі активи - Полтавський і Єристівський ГЗК.

Раніше ФГВФО повідомив, що з банку Жеваго незаконно вивели 5 мільярдів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: