НБУ: вибори створюють ризики для гривні, але її курс зростає

П'ятниця, 19 квітня 2019, 16:10
 

Курс гривні визначається попитом та пропозицією на валютному ринку, які залежать від настроїв та очікувань учасників ринку.

Про це повідомили Економічній правді у прес-службі Національного банку.

Погіршення девальваційних та інфляційних очікувань на тлі невизначеності в рік президентських та парламентських виборів є одним з актуальних ризиків, кажуть в Нацбанку.

"Однак наразі ми не бачимо відчутного психологічного тиску. Навпаки, під впливом ринкових факторів офіційний курс гривні з початку року зміцнився на 3,2% до 26,81 гривні за долар станом на 16 квітня", - йдеться у коментарі.

Реклама:

Серед чинників, що зумовили таку ситуацію на валютному ринку у першому та на початку другого кварталу, НБУ назвав:

сприятливу зовнішню цінову кон’юнктуру для товарів українського експорту, зокрема аграрної і металургійної продукції і стабільні надходження експортної виручки;

слабке зростання імпорту товарів і помірні обсяги репатріації дивідендів в іноземній валюті за кордон;

чистий продаж валюти населенням.

"За період з 1 січня по 15 квітня населення більше продало валюти, аніж купило її. Чистий продаж валюти населенням з початку року становив 131,1 млн дол. Тобто пропозиція валюти більша попиту на неї", - констатують в НБУ.

Сприятлива ситуація на валютному ринку дозволила Національному банку здійснити чисту купівлю валюти на ринку на 799,7 млн дол в резерви з початку року.

НБУ не береться прогнозувати, якою буде ситуація на валютному ринку після другого туру президентських виборів.

"Національний банк не оприлюднює власні очікування і прогнози щодо курсу гривні, щоб не вплинути на ситуацію на валютному ринку, яка має визначатися ринковими факторами", - повідомили ЕП в прес-службі регулятора.

Олександр Колесніченко, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!