"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Цехи виробника міномету “Молот” зайняла приватна фірма. Поліція шукає винних

Середа, 20 березня 2019, 12:30
 

Навколо столичного військового підприємства "Завод "Маяк", що входить в структуру концерну "Укроборонпром", реалізують схему по умисному доведення його до  неплатоспроможності та подальшого привласненню нерухомого майна.

Про це йдеться в матеріалах досудового розслідування поліції Оболонського району м. Києва, повідомляє проект "Марлін".

22-23 серпня минулого року приватна фірма "Агат" за підтримки невстановлених осіб взяла під контроль виробничі приміщення ПАТ "Завод "Маяк" та організувала власні пости охорони.

21 серпня, тобто за день до фізичного зайняття цехів, Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції в господарській справі "Агат" проти Заводу "Маяк" постановив про опис та арешт майна  заводу через борги, яке було передано на зберігання саме компанії "Агат".

Реклама:

У 2018 році борг державного заводу "Маяк" у сумі 118,3 млн грн перед ліквідованим Всеукраїнським банком розвитку, який належав Олександру Януковичу, Фонд гарантування вкладів фізосіб продав приватній фірмі "Агат" в 5 разів дешевше - за 21,1 млн грн.

Ще одним з фактів незаконного відчуження майна державного підприємства є заволодіння кіпрською компанією Westdom Holdings Limited частки в 15 % статутного капіталу компанії "Маяк-Вестдом", що раніше належала "Завод "Маяк", а також спроба заволодіння часткою в 35%, що також належить Заводу "Маяк".

В  результаті незаконного привласнення частки в 15% статутного капіталу, Завод "Маяк" фактично втратив контроль над діяльністю "Маяк-Вестдом", що призвело до понесення збитків на суму понад 1,6 млн грн.

Раніше проект "Марлін" повідомляв про те, що оренда приміщень у фірми "Маяк-Вестдом" для розміщення офісів державного заводу за наявності власних приміщень призвело до збільшення витрат "Маяку" на суму 7 млн гривень.

Саме "Маяк-Вестдорм" володіє приміщеннями площею 17,5, м², над якими втратив контроль Завод "Маяк".

ТОВ "Агат" зареєстровано за однією адресою з "Маяком". Серед співзасновників "Агату" приватна фірма "Маяк-Кап" – виробник одноразового посуду, який також знаходиться за адресою "Маяку".

За даними редакції "Наші Гроші", власник "Маяк-Кап" Сергій Семовоник є бізнес-партнером Марії Перегудової. Її родич Олександр Перегудов ще з 90-их років керував заводом "Маяк" і тільки в січні пішов на пенсію.

Також Семовоник протягом 2014-2015 років був на громадських засадах помічником народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Михайла Гвоздьова, доки той не очолив державне підприємство "Антонов".

Згодом Гвоздьов став головою ради директорів "Української авіабудівної корпорації", куди, зокрема, увійшов завод "Маяк".

За даними YouControl, Завод "Маяк" має майже 45 млн податкового боргу.

Завод "Маяк" входить до концерну "Укроборонпром" і відомий тим, що виробляє міномети "Молот", які регулярно вибухають на полігонах.

Нещодавно стало відомо, що при виготовленні мінометів "Молот" встановлено дефекти та мільйонні збитки.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: