В Україні значно посилили покарання за знищення лісів

П'ятниця, 11 січня 2019, 09:30
 
unsplash

З початку року набрав чинності закон щодо посилення заходів проти знищення лісів.

Про це пише НВ Бізнес з посиланням на сюжет Радіо НВ.

Зміни внесли в адміністративний, кримінальний, кримінально-процесуальний кодекс, а також у закон щодо підприємницької діяльності з експорту лісу.

Норми спрямовані на збереження екологічної безпеки України. Регулювання має також запобігти незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів.

Реклама:

Штраф за незаконну порубку, перевезення, зберігання та знищення або пошкодження лісових культур передбачає від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А для посадових осіб штраф становитиме від 75 до 150 неоподатковуваних мінімумів.

Тобто грошове покарання зросло втричі за перше правопорушення. За друге протягом року заплатити доведеться у п’ять разів більше, ніж раніше.

За пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами та шкідливими викидами штрафи для громадян також зросли втричі, а для посадових осіб – у п’ять разів. Таким чином громадянам за забруднення лісу стічними водами доведеться заплатити від 30 до 90 неоподатковуваних мінімумів доходів. А посадовим особам таке порушення обійдеться від 150 до 250 неоподатковуваних мінімумів.

Вивезення з України необробленого або цінного лісу каратиметься позбавленням волі строком від трьох до п’яти років.

Зазначається, що в Україні досі не вироблені єдині стандарти для визначення обсягів незаконної вирубки лісу. Експерти і офіційні органи називають різні цифри, заявив у коментарі Радіо НВ професор кафедри лісівництва Національного інституту біоресурсів і природокористування Сергій Зібцев.

Різночитання стосуються в тому числі санітарних рубок. І це лише один з аспектів, який, на думку професора, слід врегулювати задля встановлення об’єктивної картини незаконної вирубки лісу.

Професор також додав, що вирубка лісів – не єдина загроза. Значно більший ефект на лісові господарства матимуть зміни клімату. Вони вже спричиняють всихання сосен, грабу і ясеня. Всихання можуть розповсюдитися на сотні тисяч гектарів. У сусідніх країнах Польщі та Білорусі вже вживають заходів задля протидії всиханню лісів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: