"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Топ—20 українських експортерів

Понеділок, 24 грудня 2018, 10:00

20 найбільших українських компаній забезпечують третину українського експорту.

Про це свідчать результати дослідження Youcontrol.

Згідно з підрахунками, ці компанії в 2017 році експортували продукції на близько 15 млрд доларів. Ключові українські експортери - це підприємства важкої промисловості і аграрного сектора.

У 6 з 20 компаній основний вид діяльності - "виробництво чавуну, сталі та феросплавів", у чотирьох - "оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням та кормами для тварин", ще у трьох - "видобуток залізних руд".

Реклама:

Ключові товари, які продають за кордон найбільші експортери, - плоский прокат з вуглецевої сталі, напівфабрикати та інші вироби зі сталі, масло і зерно (кукурудза, пшениця, ячмінь, насіння ріпаку), а також м'ясо птиці.

 

У топ-20 експортерів входять: АрселорМіттал Кривий Ріг, Азовсталь, Кернел-Трейд, Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, Запоріжсталь, АДМ Трейдинг, Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, Нібулон, Сантрейд, Каргілл, Мотор Січ, Південний гірничо-збагачувальний комбінат, Нікопольський завод феросплавів, Центральний гірничо-збагачувальний комбінат, Миронівський хлібопродукт, Дніпровський меткомбінат, Державна продовольчо-зернова корпорація, Гленкор Агрікалчер, Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод, Миколаївський глиноземний завод.

Більшість найбільших експортерів входять до складу фінансово-промислових груп.

Більшість компаній з ТОП-20 в 2017 році і в 2018 році проводили від 10 до 2 тисяч операцій з низькоподатковими юрисдикціями або "офшорами". У деяких підприємствах навіть засновниками та акціонерами є особи або компанії з "офшорів", йдеться в дослідженні Youcontrol.

Три з 20 компаній знаходяться під санкціями Росії. Бенефіціар однієї з компаній - російський мільярдер Олег Дерипаска (володіє Миколаївським глиноземним заводом) - навпаки, знаходиться під санкціями української Ради Національної Безпеки та Оборони, а також Мінфіну Сполучених Штатів.

Серед країн, куди продають свою продукцію ТОП-20 експортерів, - Швейцарія, Росія, Німеччина, Люксембург, Китай, Віргінські острови, Литва, Гонконг, Ліван, Білорусь, Сінгапур, Великобританія, Киргизстан та Естонія.

 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: