Посадовці "Укргазвидобування" налагодили багатомільйонну схему відкатів

Четвер, 20 грудня 2018, 15:13
Зловмисники намагалися викинути гроші у вікно
Зловмисники намагалися викинути гроші у вікно
facebook.com/LlutsenkoYuri

Правоохоронці затримали двох посадовців Укргазвидобування, які налагодили схему отримання 10% відкату за держзамовлення.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко у Facebook.

"У рамках справи зафіксовано, що за вересень - грудень начальник механіко-енергетичного департаменту Укргазвидобування В. Микитін та директор з підготовки та транспортування газу О. Гордієнко отримали 16 млн 840 тис грн", - повідомив він.

Їх затримали при отриманні чергового траншу в 9 млн гривень. Зловмисники намагалися викинути гроші у вікно, зазначив Луценко.

Реклама:

"Подарований чиновнику Ленд Крузер теж врахуємо", - написав генпрокурор.

Справа реалізована Главком "К" СБУ, ГПУ та САП у співпраці з керівником "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим, зазначив Луценко.

Раніше у цій справі суд надав прокурорам дозвіл на проведення обшуків у будівлі "Укргазвидобування".

Згідно з ухвалою Солом'янського районного суду Києва, яка є у розпорядженні ЕП, досудовим розслідуванням встановлено, що начальник механіко-енергетичного департаменту "Укргазвидобування" Володимир Микитин спільно з директором з підготовки та транспортування газу Олександром Гордієнком організували схему систематичного одержання неправомірної вигоди від представників підприємств, які спеціалізуються на реалізації професійної техніки для потреб нафтогазовидобувної сфери.

Микитин та Гордієнко отримували відкати "за сприяння та непершкоджання в участі у закупівлях, виконання вже укладених договорів по постачанню обладнання для потреб "Укргазвидобування" та незастосування штрафних санкцій за прострочення термінів поставок обладнання, передбачених договорами", - йдеться в ухвалі.

За даними ЕП, механіко-енергетичний департамент Укргазвидобування і директор з підготовки та транспортування газу відносяться до управлінської вертикалі першого заступника голови правління Укргазвидобування Олександра Романюка. До роботи в "Укргазвидобуванню" Романюк був співробітником групи East One Віктора Пінчука.

За даними ЕП, призначення Романюка в Укргазвидобування було здійснено з ініціативи головного операційного директора НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка.

Вітренко прокоментував затримання Гордієнка та Микитіна у Facebook.

"Спочатку ще у 2016 році, а потім і після цього, я неодноразово звертав увагу керівництва Укргазвидобування та групи на корупційні ризики від практики організації закупівель, пов’язані зокрема з прізвищем Гордієнка (але не тільки)", - написав Вітренко.

"Були зміни, але, на жаль, іноді недостатні, принаймні на мою думку. Все було складно, були неприємні внутрішні суперечки майже кожен раз, коли я ці зміни ініціював. Іноді навіть були сумніви, чи варто мені та моїм колегам, які теж були небайдужі щодо цього, підіймати такі "неприємні питання"", - розповів він.

"Зрозуміло, затримання - це ще не доведення провини. Але для себе я ще раз переконався - "неприємні питання" потрібно підіймати, навіть не дивлячись на внутрішні суперечки", - констатував головний операційний директор "Нафтогазу".

 
 
 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: