НБУ не бачить сенсу скасовувати податки на проценти за депозитами

Вівторок, 6 листопада 2018, 16:55 -
 

Оподаткування процентних доходів за депозитами припадає переважно на заможніші верстви населення і є не найважливішим фактором, що впливає на притік коштів фізичних осіб до банків.

Про це повідомили Економічній правді в прес-службі Національного банку.

"Оподаткування пасивних доходів (у тому числі процентних доходів за депозитами) фізичних осіб – загальнопоширена практика у Європі. Водночас ставки за пасивними доходами інколи є нижчими, ніж за активними", - повідомили в прес-службі.

Нацбанк нагадав, що в Україні податок на процентні доходи за депозитами наразі становить 18% + військовий збір 1,5%.

Реклама:

"[Податок на процентні доходи за депозитами] переважно припадає на відносно заможніші верстви населення, які мають суттєві доходи від депозитів", - заявили в НБУ.

На думку регулятора, надходження від податку з процентних доходів та військового збору - вагоме джерело наповнення державного бюджету.  

Питання скасування податку з процентних доходів не стоїть на порядку денному.

"Оподаткування процентних доходів – лише один, і далеко не найважливіший фактор, що впливає на притік коштів фізичних осіб до банків. Темпи притоку депозитів серед іншого обумовлюються рівнем доходів населення, динамікою і очікуванням щодо обмінного курсу, показниками інфляції, рівнем довіри до банківської системи", - зазначили в НБУ.

Представники Нацбанку вважають, що ринок "уже пристосувався до цього податку і процентна політика комерційних банків визначається з урахуванням даного фактору".

Нагадаємо, в липні 2014 року було запроваджено податок на доходи фізичних осіб на "отримання пасивних доходів" громадян в розмірі 15%.

У 2015 році ставка ПДФО на відсотки за депозитом була підвищена з 15% до 20%. Також введено новий вид податку - військовий збір в 1,5%.

У 2016 році ставка податку на відсотки за депозитом була знижена до 18%. Також стягується військовий збір в 1,5%. Підсумкова сума утримань - 19,5%.

Олександр Колесніченко, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: