"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Необхідність ухвалення закону про "спліт" не просто назріла, вона перезріла — НБУ

Середа, 21 листопада 2018, 15:39

Верховна Рада 22 листопада розгляне у другому читанні проект закону про так званий "спліт" - ліквідацію Нацкомісії з регулювання фінпослуг та розділення її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.

Про це повідомила перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова під час "круглого столу" в Києві в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Завтра ми очікуємо голосування у Верховній Раді щодо законопроекту про "спліт". Необхідність ухвалення цього закону дуже актуальна, вона не просто назріла, вона вже перезріла", - сказала вона.

Рожкова при цьому зазначила, що рівень проникнення фінансових послуг в Україні серед населення, так звана фінансова інклюзія, перебуває на найнижчому в Європі рівні.

Реклама:

"Тому на цьому ринку, з його потужним попитом на фінансові послуги, місця вистачить усім гравцям, хто дійсно хоче надавати якісні фінансові послуги населенню", - сказала перша заступниця глави НБУ.

Прийняття законопроекту також привітали Світовий банк та Міжнародний Валютний Фонд.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 липня 2016 підтримала в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг" №2413-а.

Документом передбачається поділ, або "спліт", функцій Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері фінансових послуг. Зокрема, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейде до Нацбанку України, а Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку здійснюватиме регулювання недержавних фондів: пенсійних, фінансування будівництва, операцій з нерухомістю.

"Спліт" згадується і в чинній програмі розширеного фінансування МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: