"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄБРР не фінансуватиме розвиток сонячної енергетики, поки Рада не зробить крок назустріч

Вівторок, 20 листопада 2018, 15:13

Європейський банк реконструкції та розвитку припиняє фінансування проектів сонячної енергетики.

Про це повідомила старший банкір департаменту електроенергії банку Ольга Єрьоміна під час "Українського енергетичного тижня" в Києві 20 листопада, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз рахунок пішов на дні, коли банк може вирішити, що в подальшому з нових проектів у відновлюваній енергетиці він не робитиме. Щодо сонячної електроенергії ми вже вирішили, що нових проектів не беремо, щодо вітрової рішення наразі ще не прийнято", - сказала вона.

Єрьоміна наголосила, що банк занепокоєний відсутністю значних кроків з боку парламенту щодо переходу від "зеленого" тарифу до інших, більш раціональних методів підтримки розвитку ВДЕ.

Реклама:

"Боюся, що ми будемо не останньою ластівкою, яка перестане підтримувати проекти з відновлюваної енергетики, якщо не почнеться безпосередній плановий перехід на більш стійку систему підтримки ВДЕ-проектів", - додала вона.

Єрьоміна уточнила також, що кошти в сумі 250 млн євро, виділені ЄБРР у рамках програми USELF-III для проектів у сфері ВДЕ влітку, на сьогодні майже вичерпані. Нова програма фінансування для відновлюваної енергетики може розглядатися лише після впровадження в Україні аукціонів, що нададуть можливість знизити тарифи на енергію, вироблену ВДЕ.

Як повідомлялося, ЄБРР має намір виділити від 2 до 4 млн доларів у розробку інфраструктури проведення аукціонів за стимулювання розвитку поновлюваних джерел електроенергії (ВДЕ).

Нагадаємо, частка сонячної та вітряної енергетики у виручці від генерації становить 9%.

Читайте такожБез труб і диму. Чи можуть Львів і Житомир повністю стати "зеленими" до 2050

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: