Україна відтермінує маркування латиницею на упаковках

П'ятниця, 2 листопада 2018, 18:00
 

Міністерство економічного розвитку і торгівлі має намір відкласти перехід на обов'язкове маркування продукції одиницями SI (одиниці вимірювання з використанням літер латинського або грецького алфавіту) на 2 роки - до 1 січня 2021 року.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з проектом наказу МЕРТ, дані зміни продовжать перехідний період, протягом якого виробники повинні адаптуватися до міжнародних позначень і списати залишки існуючих пакувальних матеріалів.

Згідно з документом, з 1 січня 2021 року виробники повинні будуть в першу чергу вказувати одиниці виміру латиницею, а вже в дужках - українською мовою. До цього моменту одиниці позначаються українською.

Реклама:

Документом також передбачено, що продукція, виведена на ринок до 2021 року, залишається в обороті до закінчення терміну придатності без обмежень з приводу невідповідного маркування.

За даними МЕРТ, перехід на міжнародне маркування повинен був відбутися 1 січня 2019 року.

У той же час, на думку Європейської бізнес асоціації, нові вимоги до маркування спричинять значні матеріальні витрати для виробників.

"Тільки для одного гравця ринку необгрунтовані витрати можуть становити кілька мільйонів гривень", - повідомляється в прес-релізі ЄБА.

Крім того, за даними асоціації, в деяких галузях маркування продукції латиницею суперечить законодавству, яким передбачено маркування українською мовою.

Зокрема, такі вимоги існують для харчової продукції, кормів для тварин, ветеринарних препаратів і пестицидів.

За даними ЄБА, неузгодженість використання міжнародного маркування в деяких законах може привести до припинення поставок кормів.

Асоціація висловила подяку міністерству за відстрочку SI маркування на два роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: