"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фонд гарантування розповів про схему розкрадання активів у "зомбі-банку"

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 19:44

Виведення коштів з Авант Банку напередодні визнання його неплатоспроможним відбувалося через схеми кредитування пов'язаних з банком осіб.

Про це повідомив Фонд гарантування вкладів.

Розкрадання активів відбувалося позичальниками за попередньою домовленістю з посадовими особами банку.

Для того, щоб приховати злочинну діяльність боржників і їхніх спільників, в Авант Банку відбувалося викрадення і умисне знищення банківських документів, а самі позичальники визнавалися банкрутами.

Реклама:

Службові особи Авант Банку видали кредити 12 компаніям на суму 601,95 млн гривень з порушенням основних принципів кредитування.

Для того, щоб надати вигляду законності своєї протиправної діяльності, службові особи зазначених підприємств за рахунок коштів, отриманих за черговими траншами за кредитними лініями, частково погашали заборгованість, а в подальшому взагалі ініціювали процедуру банкрутства, зазначили у Фонді.

31 серпня 2016 року було спрямовано в Генеральну прокуратуру України заяву про викрадення службових документів і доведенні банку до неплатоспроможності.

Господарський суд Київської області відхилив звернення ПАТ Авант Банк визнати грошові вимоги банку на суму боргу та включити їх до реєстру вимог кредиторів банкрутів. Суд аргументував своє рішення тим, що в банку відсутні оригінали документів, які б підтверджували наявність заборгованості.

Заборгованість за зазначеними кредитами, станом на 12 квітня 2017 року, становила 1,14 млрд гривень.

Нагадаємо, Міністерство фінансів може перенести борги Фонду гарантування вкладів фізосіб на колишніх керівників збанкрутілих банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: