Україна застрягла в постійних реформах і еліти цим задоволені – KSE

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 11:14

Після 27 років незалежності Україна застрягла на переході від командної до ринкової економіки.

Про це у статті для "Київської школи економіки" пишуть економісти Тимофій Милованов та Річард ван Веельден, передає Medium.

"Декан Джорджтаунського університету Джоел Хеллман стверджував, що країни можуть застрягти в стані постійних реформ саме тому, що реформи створюють коло еліт, для яких застопорені зміни є виграшною ситуацією", - йдеться у статті.

Як наголошується, такі еліти протистоять повному переходу до ринкової економіки, підтримують "обережні та повільні" реформи та заявляють про свою підтримку постійних нових реформ, бо старі були "не ті".

Реклама:

"Це може і відбувається в Україні. Якщо так, то що ми повинні робити? Один підхід  - це боротись з цими впливовими елітами. Прикладом є люстрація та боротьба з корупцією. Але існує небезпека. Боротьба з корупцією може зробити політиків більш зацікавленим у боротьбі з попередніми елітами, ніж у переході до ринкової економіки", - зазначають автори.

На їхню думку, альтернативним рішенням може бути амністія.

"Ідея  — "було та загуло", ми пробачаємо минулі провини і переходимо до нового, кращого соціального контракту між елітою та суспільством. Небезпека тут в тому, що еліта приймає амністію, але не погоджується на новий соціальний контракт", - наголошується у матеріалі.

"Яким би не було рішення, українська громадськість повинна визнати проблему того, що країна "застрягла в стані постійних реформ" і почати серйозно шукати шлях, щоб рухатися вперед", - підсумували економісти.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: