Уряд зробив крок до врегулювання роботи єдиного вікна на митниці

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 13:02

Уряд затвердив чіткі види контролю, які мають здійснюватись при перевірці товарів на митниці.

Про це йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

Цього тижня було прийнято відповідну постанову КМУ "Деякі питання проведення заходів офіційного контролю товарів, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту)".

Постановою чітко визначено перелік товарів, які мають проходити фітосанітарний (овочі, фрукти, кава тощо), ветеринарно-санітарний контроль (жива худоба, ліки для ветеринарної медицини тощо), а які – саме державний контроль харчових продуктів (риба, яйця, м’ясо, мед тощо).

Реклама:

Разом з тим, товари, які мають короткий термін споживання або які становлять ризик – молочна продукція, риба, м’ясо тощо – мають підлягати перевірці на кордоні частіше. В той же час, в алкоголі, каві, олії немає елементів тваринного походження. Тож їх перевірки слід здійснювати на основі документації, що йде з кожною партією.

ЄБА сподівається, що для налагодження цього процесу Мін’юст прискорить реєстрацію Наказу Мінагрополітики щодо періодичності контролю.

"Бізнес-спільнота виступає за ефективність використання як ресурсів бізнесу, так і ресурсів держави. Адже додаткові перевірки на кордоні та простої товарів однозначно не сприяють цьому", - зазначається у повідомленні.

ЄБА очікує, що Постановою буде передбачено саме спрощену процедуру проходження митного контролю з використанням товаросупровідних документів, але без вимагання тих, які не потрібні в Європі та світі.

Також важливо, щоб після прийняття даної постанови контроль з оглядом на митниці буде здійснюватись для вичерпного переліку продукції – а не для всіх товарів.

Бізнес-спільнота очікує скасування відповідного листа Держпродспоживслужби, згідно з яким зараз абсолютно всі товари підлягають ветеринарно-санітарному контролю, зазначає ЄБА.

"Варто врешті врегулювати роботу єдиного вікна. Адже, ключова ідея була саме в оптимізації контрольних процедур, а не їх ускладненні", - резюмує ЄБА.

Раніше у Мінфіні заявили про "страшний саботаж" єдиного вікна на митниці.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: