"Газпром" почав арбітражний розгляд проти України

Четвер, 25 жовтня 2018, 14:28

"Газпром" 25 жовтня ініціював арбітражний розгляд проти України з метою захисту своїх інвестицій на її території.

Про це йдеться в повідомленні компанії, передає ТАСС.

Розгляд викликано тим, що "Україна в особі Антимонопольного комітету наклала на "Газпром" необгрунтований і несправедливий штраф в розмірі, що перевищує 6 млрд доларів (включаючи пені) за нібито зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України", зазначає "Газпром".

"Газпром" просить арбітраж прийняти рішення про виплату грошового відшкодування та застосуванні інших засобів правового захисту.

Реклама:

Зазначається, що розгляд ініційовано відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ (Комісія ООН з права міжнародної торгівлі).

Як повідомлялося, у січні 2016 року Антимонопольний комітет України вирішив оштрафувати "Газпром" на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Потім це рішення було кілька разів підтверджено українськими судами.

У черговий раз 22 лютого 2017 року Київський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення суду нижчої інстанції про підтвердження стягнення з "Газпрому" штрафу, який виріс вже до 172 млрд грн (близько 6,4 млрд доларів) за рахунок пені за його несплату.

Господарський суд Києва 17 березня 2017 року постановив стягнути 172 млрд грн з російської компанії на підставі судового рішення, що вступило в законну силу.

Антимонопольний комітет України 11 квітня 2017 року направив до Державної виконавчої служби заяву про відкриття виконавчого провадження про примусове стягнення з ВАТ "Газпром" 172 млрд грн.

Як повідомлялося, Господарський суд Києва дозволив стягнути 79,877 млн гривень дивідендів "Газтранзиту" у рамках примусового стягнення з ПАТ "Газпром" штрафу АМКУ.

У липні Апеляційний суд скасував це рішення.

"Газпрому" і "Нафтогазу" належить по 40,2174% акцій "Газтранзиту", ще 19,5652% акцій - турецькій компанії Turusgas.

Газтранзит був створений у 1997 році для розширення пропускної здатності ГТС України для збільшення обсягів транзиту російського газу в Туреччину і країни Балканського регіону.

Компанія реалізує проект з нарощування потужності магістрального газопроводу Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл, який проходить по території Одеської області та Молдови.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: