"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд Швейцарії прийняв рішення на користь "Укрнафти" за позовом Росії

Середа, 24 жовтня 2018, 12:50
 

Верховний Суд Швейцарії підтвердив правомірність звернення ПАТ "Укрнафта" в міжнародний арбітражний суд для захисту своїх активів в АР Крим, захоплених після анексії півострова Росією.

Про це повідомляє Liga.net.

У компанії нагадали, що після захоплення Криму в 2014 році РФ із застосуванням сили позбавила "Укрнафту" прав власності на 16 автозаправних станцій.

"Укрнафта", спираючись на договір між Кабінетом міністрів і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій 1998 року, подала скаргу до міжнародного арбітражного суду. Міжнародний арбітражний суд визначив Швейцарію як місце арбітражу.

Реклама:

Однак РФ не визнала компетенцію міжнародного арбітражного суду і оскаржила рішення міжнародного арбітражного суду, яким він визнавав наявність у нього юрисдикції, в Верховному Суді Швейцарії.

Верховний Суд Швейцарії підтвердив своїм рішенням правомірність міжнародного арбітражного суду розглядати спір за позовом "Укрнафти" проти РФ на підставі згаданого договору.

"Відповідно, арбітражне провадження продовжиться і найближчим часом очікується остаточне рішення по суті справи. "Укрнафта" очікує, що це рішення підтвердить її право на компенсацію в 50 млн доларів від РФ за експропріацію майна", - наголошується в повідомленні компанії.

"Укрнафта" вважає, що рішення Верховного Суду Швейцарії також може вплинути на рішення інших судів в аналогічних справах українських компаній проти Росії.

Всього в Постійної палаті Третейського суду в Гаазі зареєстровано вісім позовів від півсотні українських компаній з приводу активів в Криму.

У травні 2018 року арбітраж виніс перше, прецедентне рішення про присудження компенсації - 159 млн доларів на користь ТОВ "Еверест Істейт" та 17 інших українських структур, а також однієї фізособи - колишнього голови правління Приватбанку Олександра Дубілета.

На початку вересня апеляційний суд Києва за клопотанням "Еверест Істейт" та інших позивачів щодо забезпечувальних заходів заарештував акції українських "дочок" російських держбанків - Промінвестбанку, Сбербанку і ВТБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: