"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Омелян розповів, які проекти в Україні потребують першочергових інвестицій

Вівторок, 2 жовтня 2018, 17:00
 

Україна веде спілкування з західними інвесторами щодо першочергового фінансування інфраструктурних проектів Укрзалізниці, мережі морських портів, розвитку транспортної авіації, а також побудови бетонних автодоріг.

Про це розповів міністр інфраструктури Володимир Омелян в Нью-Йорку, повідомляє "Укрінформ".

"Ми бачимо високий інтерес і нагальну потребу держави у сфері залізничних перевезень. Фактично, в Україні зараз відбувається стагнація, і ми чуємо все більше і більше заяв про те, що лише половина всіх заявлених перевезень виконується Укрзалізницею", - сказав міністр.

За його словами, це означає, що не створюються нові робочі місця, не розвивається виробництво, надходить менше податків до державного бюджету. Тож, домовленості про інвестування в цю сферу здатне суттєво змінити стан справ.

Реклама:

"Ми бачимо також величезний інтерес з боку іноземних компаній, насамперед американських, до портової інфраструктури України", - підкреслив Омелян.

Він висловив переконання, що саме "концесія українських морських портів – це правильний вихід із ситуації".

Він пояснив, що в цьому випадку "державна власність залишається державною, але передається в управління світовим відомим операторам на тривалий період часу".

Першими на черзі стоять два середніх морських порти – "Ольвія" і "Херсон". За попередніми оцінками, надходження до держбюджету від цих портів мають зрости удвічі-утричі в порівнянні із системою, коли порт чи його потужності віддаються в оренду.

"Крім того, ми бачимо величезний розвиток авіації. Для нас важливо залучити cargo-перевізників", - додав Омелян.

Він відзначив, що цей напрям уже розвивається швидкими темпами, зокрема, в аеропортах Борисполя й Білої Церкви, де "є величезні можливості" для того, щоби потужно вийти на світовий ринок авіаперевезень.

Водночас, за його словами, зараз з американськими компаніями відбуваються перемовини щодо будівництва бетонних доріг в Україні.

"Я би дуже хотів, щоб американські компанії заходили на український ринок, наймали українських співробітників, але використовували сучасний підхід для будівництва доріг", - підкреслив Омелян.

На прохання прокоментувати, наскільки просунулись переговори із західними інвесторами, міністр зауважив: "Щонайменше у сфері інфраструктури я бачу добрий тренд. Всі речі, про які ми говорили в попередні роки, ми зробили".

У цьому зв'язку він нагадав, зокрема, про підписаний мільярдний контракт з компанією General Electric, про появу на українському ринку компанії Ryanair, а також про практичну зацікавленість американських компаній у розвитку портової інфраструктури України.

"Тому це висхідний тренд, і нам дуже важливо, щоби стратегічне партнерство між Україною і США було не лише в політичній сфері, а базувалося на добрих економічних відносинах", - підсумував міністр інфраструктури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: