УРЯД ПІДВИЩИВ ЦІНУ НА ГАЗ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 17:00
 

З 1 листопада 2018 року ціна на газ для населення становитиме 8550 гривень за 1 тисячу кубічних метрів.

Відповідне рішення Кабінет міністрів прийняв на засіданні 19 жовтня.

Наразі тариф на газ для населення в Україні становить 6957,9 грн за 1 тисячу кубометрів. Таким чином, ціни на газ зростуть на 23%.

"Міністерство енергетики та вугільної промисловості відповідно до домовленостей, які були досягнуті між урядом та Міжнародним валютним фондом, підготувало проект постанови, який визначає нову ціну на газ для населення. Проект постанови покладає спеціальні обов'язки на НАК "Нафтогаз України" продавати з 1 листопада 2018 року постачальникам газу для населення газ за ціною 8550 грн за 1 тисячу кубічних метрів", - заявив міністр енергетики Ігор Насалик.

Реклама:

Рішення було схвалено членами Кабміну одноголосно.

При цьому, іншою постановою Кабмін зберіг діючу ціну на газ до 1 листопада 2018 року.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що більше року тривали перемовини МВФ з метою зняти питання підвищення цін на газ для населення з порядку денного. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості.

За таких умов платіжка пересічного українця за опалення мала б зрости на 60%. Уряд на це не погоджувався, наводивши основний аргумент, що доходи українців поки що не дозволяють платити ринкову ціну на газ.

"Замість 60% ціна на газ зросте лише на 23% - майже втричі менше, ніж могло би бути", - сказав він.

Як повідомив прем'єр, підвищення тарифів стало вимушеним кроком, "щоб країна могла далі розвиватися".

"У 2006-2013 роках державний борг України був нарощений більш ніж на 50 млрд доларів. Тепер настав час повертати ці борги - у  наступні п’ять років держава Україна має віддати більше 30 мільярдів доларів", - заявив прем'єр.

Як повідомлялося, постанова Кабміну №187 від 22 березня 2017 року передбачала, що спецзобов’язання з продажу газу населенню і ТКЕ діятимуть до 1 квітня 2018 року, але пізніше уряд продовжив їх до кінця травня, а ще пізніше - до кінця липня, серпня та вересня.

Нагадаємо, у вересні з візитом у Києві перебувала місія МВФКлючовою умовою для отримання наступного траншу від МВФ було підвищення цін на газ для населення до ринкових.

Транш від МВФ відкриє Україні доступ до отримання іншого офіційного фінансування від Єврокомісії та Світового банку на 1,5 млрд доларів.

Рекомендуємо почитати: Економіка ринкової ціни на газ. Чому без підвищення не обійтись

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: