"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні запустили "гарячу лінію" для скарг на незаконні субсидії

Четвер, 18 жовтня 2018, 19:47

Міністерство соціальної політики запустило "гарячу телефонну лінію" для скарг про незаконне отримання субсидій іншими громадянами на оплату житлово-комунальних послуг, або іншої державної допомоги.

Про це на брифінгу заявив генеральний директор директорату сім'ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталій Музиченко, передає УНІАН.

"Нам потрібно налагодити зворотний зв'язок. У цьому місяці у нас відкрилася, вперше в державі, "гаряча телефонна лінія", на яку можна поскаржитися, на яку можна надати інформацію про неправомірне отримання соціальної підтримки", - повідомив він.

Музиченко додав, що аналогічні "гарячі лінії" успішно діють у більшості країн Європи.

Реклама:

"Впровадження такої лінії, яка діє в робочі години, дає кожному громадянинові, що має інформацію, що хтось незаконно отримує державну соціальну допомогу, будь-яку, або що до нього застосовувалися заходи з боку органів соцзахисту населення, органів соцпідтримки, які не відповідають нормам законодавства, можливість донести цю інформацію", - уточнив він.

За його словами, після отримання цієї інформації будуть проводитися перевірки відповідних даних.

"На сьогоднішній день через недосконалу систему соціального інспектування та контролю з боку держави за використанням бюджетних грошей втрачається велика сума коштів", - додав він.

Музиченко повідомив, що, за даними соціологічного дослідження, яке проводив в Україні Світовий банк, приблизно 70% громадян нетерпимо ставляться до тих, хто отримує соціальну допомогу незаконно.

Він повідомив номер "гарячої лінії" - 0800502757, а також нагадав, що діє онлайн реєстр отримувачів субсидії - subsidii.ioc.gov.ua, який дозволяє за адресою подивитися, чи отримує допомогу, той хто там зареєстрований. При цьому в даному реєстрі не відображаються інші дані мешканців (наприклад ПІБ).

Музиченко уточнив, що завдяки цим реєстрам стало відомо про випадки отримання двох або більше субсидій, або коли допомогу отримували мери великих міст або власники елітних будинків.

Як відомо, для оформлення субсидії потрібні тільки заява і декларація про доходи.

Раніше в Кабінеті міністрів повідомили, куди звертатися за субсидією тим, хто отримує менше "мінімалки".

Як повідомлялося, усна відмова працівника управління соціального захисту населення в призначенні субсидій не є законною.

Отримання великих грошових переказів з-за кордону може впливати на вирішення соціальних органів про нарахування субсидії на житлово-комунальні послуги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: