Рада дала старт впровадженню 3-річного бюджетного планування

Четвер, 18 жовтня 2018, 13:22
 

Верховна Рада схвалила за основу проект закону №8044 про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо правового підґрунтя для впровадження середньострокового бюджетного планування.

За відповідне рішення проголосували 245 народних депутатів.

Метою розробки проекту закону є створення правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування, подальший розвиток програмно-цільового методу, а також удосконалення окремих норм Бюджетного кодексу.

З прийняттям закону запровадиться складання Бюджетної декларації як документу державного стратегічного планування, який визначатиме основні засади бюджетної політики на середньостроковий період.

Реклама:

"Бюджетна декларація - це трирічні фінансові плани для місцевих бюджетів, конкретні стелі витрат, більша відповідальність чиновників за результати своєї роботи. Коли будемо мати чіткі профінансовані цілі на три роки, нас не буде щороку штормити, коли ми приймаємо один раз на рік бюджет", - заявила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

За її словами, перехід до 3-річного бюджетного планування дасть можливість будувати відносини з партнерами і відродити їх довіру, окреслить плани управління держборгом, зниження фіскальних ризиків, управління освітою і медициною.

Бюджетна декларація міститиме, зокрема, сукупні стелі видатків та стелі видатків головних розпорядників коштів державного бюджету, цілі та показники результату їх діяльності (фактичні та очікувані на середньостроковий період), загальну оцінку фіскальних ризиків.

Проектом закону передбачається встановлення бюджетних правил, зокрема, щодо дефіциту державного бюджету та обсягу надання державних гарантій, затвердження Стратегії управління державним боргом на середньостроковий період.

Також передбачається оновлення бюджетного календаря, а саме встановлення строків підготовки бюджетної декларації та інформації, необхідної для її складання. Крім того, пропонується унормувати поняття "фіскальні ризики".

Нагадаємо, у березні Верховна Рада відмовилася ввести середньострокове бюджетне планування.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: