Прописка через інтернет: в Україні пропонують спростити реєстрацію місця проживання

Четвер, 18 жовтня 2018, 11:25
 

Народні депутати зареєстрували законопроект, покликаний дерегулювати послугу реєстрації місця проживання.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Законопроект "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" був розроблений Офісом реформування адміністративних послуг.

"Наразі процедура змушує кожного громадянина доводити державі своє право проживання у помешканні і збирати ряд довідок та підтверджень. Реформа передбачає введення принципу, за яким особі достатньо повідомити про своє місце проживання за допомогою однієї заяви", - пояснив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Реклама:

Народний депутат Сергій Березенко зазначив, що нова система зробить послугу реєстрації місця проживання доступною онлайн та скасовує додаткові документи і довідки.

"Відповідно до положень законопроекту, заяву на реєстрацію місця проживання можна буде подати звичайним способом в органі реєстрації або ЦНАП, але тепер послуга реєстрації місця проживання стане доступною і через інтернет", - зазначив він.

Згідно з проектом закону, для реєстрації або зняття з реєстрації подаватиметься тільки одна заява; не потрібні жодні документи та погодження; внесення відміток до паспортів про місце проживання буде не обов’язковим і здійснюватиметься тільки за бажанням особи.

Проектом закону скасовується паперовий документообіг; усувається необхідність подавати громадянам довідки про місце проживання або склад сім’ї; виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад.

Органи будуть обмінюватися інформацією про місце проживання без залучення особи, а інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

В автоматичному режимі реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання здійснюватиметься на підставі відомостей з державного реєстра актів цивільних станів.

Встановлюється, що факт реєстрації не є підставою набуття особою або позбавлення її будь-яких прав на житло та інше майно, що знаходяться за адресою зареєстрованого або знятого з реєстрації місця проживання.

У разі здійснення реєстрації за однією адресою більше ніж трьох сімей, така реєстрація особи підлягає тимчасовому блокуванню та підтвердженню факту проживання. Зазначений механізм попередить масову реєстрацію за однією адресою (так звані "адреси масової реєстрації" або "рукавички").

Повідомляється, що аналогічна система реєстрації успішно працює в Нідерландах, Німеччині, Латвії та ряді штатів США.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: