"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄБРР запустить в Україні програму з біоенергетики

Вівторок, 16 жовтня 2018, 20:40

Європейський банк реконструкції та розвитку працює над запуском в Україні в 2019 році програми із біоенергетики, в рамках якої заплановано профінансувати близько 10-15 проектів на загальну суму в 70-80 млн євро.

Про це повідомив асоційований директор департаменту енергоефективності та зміни клімату ЄБРР Сергій Масліченко під час 10-го Міжнародного форуму щодо стійкої енергетики SEF-2018, передає "Інтерфакс-Україна".

"Розуміючи, що сонячна та вітрова енергетика розвиваються нормально, ми сконцентрували свою увагу, перш за все, на біоенергетиці. І тут ми говоримо не лише про біоенергетичні станції, а про весь ланцюг - від поля до кінцевого споживача", - заявив Масліченко.

"Україна як аграрна країна має великі залишки виробництва, проте зараз вони залишаються на полях, і тому ми працюємо саме над таким проектом", - сказав він.

Реклама:

Масліченко уточнив, що програму фінансуватимуть спільно з Глобальним екологічним фондом, а також Фондом чистих технологій.

"Ми сподіваємося запустити програму вже в наступному році. Для цього ми залучаємо донорське співфінансування - Global Environment Facility. Крім того, є Фонд чистих технологій і, звичайно, банк надасть власні кошти. Ми очікуємо, що загальний обсяг фінансування програми становитиме близько 70-80 млн євро", - сказав він.

Представник банку повідомив, що наразі проект перебуває на попередній стадії розгляду.

Він акцентував увагу на тому, що у зв'язку з наявністю в Україні логістичних проблем в сфері біоенергетики, частина проектів програми буде спрямована на їх вирішення. Також увагу приділятимуть проектам щодо біомаси, біоетанолу другого покоління, біогазу, зокрема біометану.

"Щодо останнього - це нова тема. Ми маємо намір працювати над поліпшенням регуляторного поля в цій сфері. Бачимо потенціал для того, щоб незабаром наші партнери в агросекторі могли підготуватися до таких проектів, а ми з часом допомогти їм грантовими коштами. Такі проекти більш складні, вони можуть зайняти два-три роки, але системна потужна робота вже почалася", - підсумував він.

Як повідомлялося, директором Європейського банку реконструкції та розвитку в країнах Східної Європи та Кавказу замість Франсіса Маліжа стане Маттео Патроне.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: