НБУ спростить нагляд за ломбардами

Четвер, 11 жовтня 2018, 10:18
 

Національний банк має намір лібералізувати нагляд за небанківськими установами, які не залучають кошти клієнтів.

Про це заявила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова, передає FinClub.

"Є фінансові небанківські установи, які не несуть ризику кредиторів, - це ломбарди, лізингові компанії, факторингові та фінансові компанії, які не залучають кошти клієнтів. Для цих компаній, з нашої точки зору, потрібно лібералізувати нагляд", - заявила Рожкова.

Вона уточнила, що на компанії, які не несуть ризику кредитора, не поширюватимуться жорсткі пруденційні вимоги щодо капіталу і ліквідності.

Реклама:

"Основним законом для них буде закон про захист прав споживачів", - пояснила Рожкова.

Також Нацбанк планує спростити отримання ліцензій на різні види операцій.

"Наприклад, сьогодні ломбарди - це окремий вид діяльності. Вони не можуть мати інших ліцензій. Але як це відбувається: дві компанії - ломбард і обмін валют - відкриваються на одному майданчику і працюють разом. По суті, є норми, які потрібно змінити, а ринок лібералізувати. В результаті там буде посилюватися конкуренція і підвищуватися якість послуг", - вважає Рожкова.

Для інших компаній вимоги будуть вироблятися спільно регулятором і учасниками ринку.

"Ми будемо працювати з галуззю для розробки дорожньої карти: як ми будемо входити в нормальне регулювання. Після цього ми визначимося з перехідним періодом безпосередньо для установ - як вони будуть досягати значень і нормативів", - уточнила Рожкова.

Раніше також повідомлялося, що Національний банк може створити умови для переходу небанківських установ в категорію банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: