"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За три місяці заокруглення в чеках не запрацювало – ЄБА

Понеділок, 1 жовтня 2018, 18:10
 

1 жовтня минає три місяці як почала діяти Постанова про заокруглення сум, проте заокруглення в чеках не відбувається на практиці.

Про це повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації.

Практичні роз’яснення фіскальних державних органів до постанови НБУ – відсутні.

У Податковому кодексі не передбачено операцій заокруглення, а бізнес побоюється застосування штрафних санкцій за неправильне відображення сум заокруглення в бухгалтерському і податковому обліку.

Реклама:

Як раніше вже обговорювали, найпроблемніше застосовувати заокруглення до регульованих (мінімальних та максимальних) цін та тарифів на комунальні послуги.

Оскільки, в меншу сторону мінімальні суми заокруглювати не можна, а максимальні – в більшу.

Наприклад, це стосується цін на алкоголь, тютюн тощо. Тож виникає питання, яким має бути алгоритм дій в даному випадку, щоб вся податкова документація була оформлена вірно і до бізнесу не виникало питань в органів державної фіскальної служби. 

В Податковому комітеті Європейської Бізнес Асоціації наголошують, що якщо питання торкнеться заокруглення сум по сплаті комунальних платежів, це відчутно відобразиться на незахищених верствах населення.

"Для них додаткові витрати в місяць за рахунок заокруглення можуть скласти навіть 20-30 гривень – при купівлі товарів побуту, продуктів харчування, сплаті за комунальні послуги. Наприклад, для людей пенсійного віку навіть витрачені додатково 20 гривень в місяць є суттєвими", - наголосила координатор Податкового комітету ЄБА Наталія Артемчук. 

В ЄБА зазначають, що застосування заокруглення пов’язане з обліком ПДВ та реєстрацією податкових накладних в автоматизованій системі Єдиного держаного реєстру податкових накладних.

Тому, щоб застосовувати заокруглення без ризику бути оштрафованим, необхідно привести у відповідність не лише податкове законодавство та бухгалтерський облік, але й програмне забезпечення СЕА ПДВ в ДФС та програмне забезпечення касових апаратів у компаній.

Нагадаємо, з 1 липня набрала чинності постанова НБУ №25 "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів". Вона запроваджує можливість здійснювати заокруглення суми в чеку у випадку, якщо не вистачає монет дрібних номіналів в касі для здачі покупцю.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: