Київрада відмовилася гасити борги "Київенерго" перед "Нафтогазом"

П'ятниця, 7 вересня 2018, 11:55
 

Керівництво Київської міської державної адміністрації не змогло переконати депутатів проголосувати за проект, який дозволив би КП "Київтеплоенерго" почати погашати борги за газ "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє КиевВласть.

Відзначається, що цей проект був досить спірним і неузгодженим. На думку видання, київська влада хотіла дати добро на те, щоб КП "Київтеплоенерго" почало стягувати борги з "Київенерго" перед "Нафтогазом", стягуючи при цьому ще й стару і місцями спірну заборгованість за тепло і гарячу воду з київських споживачів.

"Депутатів столичної міськради закликали внести досить дивні зміни в рішення Київради № 834/4898 від 23 травня 2018 року "Про питання заборгованості перед ПАТ "НАК "Нафтогаз України", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Цим рішенням Київрада категорично заборонила КП "Київтеплоенерго" визнавати будь-яку заборгованість за газ, яка виникла в минулі роки у ПАТ "Київенерго" перед ПАТ "НАК "Нафтогаз України".

У відповідь "Нафтогаз" прогнозовано відмовився підписувати з "Київтеплоенерго" договір на поставку газу за пільговою ціною.

Це вилилося в позбавлення гарячої води на все літо більше 3 тисяч багатоквартирних житлових будинків Києва і дало можливість КП "Київтеплоенерго" закупитися "комерційним газом" з переплатою в 60 млн гривень тільки на одній закупівлі.

Стверджується, що проект авторства голови КМДА Петра Пантелєєва містить явні протиріччя.

Так, наприклад, в ньому стверджується, що "Київтеплоенерго" не є правонаступником боргових зобов'язань "Київенерго" Ріната Ахметова перед "Нафтогазом". Однак в п.2.3 цього проекту йдеться про те, що новоствореній компанії надається право погашати борги "Київенерго".

"Іншими словами, борги перед "НАКом" або їх частина вже керівництвом міста визнаються і міськрада закликає дати санкцію на їх виплату незрозуміло в які терміни і на яку суму. А "Київтеплоенерго" в обмін на це має буде прийняти від "Київенерго" документи на право вимоги боргів за спожиті послуги тепла та гарячого водопостачання і почати стягувати ці борги зі столичних споживачів замість "Київенерго"", - зазначає видання.

Представники КМДА запевняють, що цей проект - нібито результат найскладніших тристоронніх переговорів (з Кабміном і "Нафтогазом") і є явним прогресом.

Відзначається, що вже нібито є рішення по компенсації державної частини боргу (близько 0,73 млрд гривень) із загальної суми заборгованості перед Нафтогазом і є прогрес в переговорах по штрафам "Київенерго" за несвоєчасну оплату.

Також майже вирішене питання про відстрочку з виплати боргу "Нафтогазу", заявляють в КМДА. Однак в документі ніяких цифр і термінів немає на цей рахунок.

29 серпня прем'єр Володимир Гройсман пообіцяв Кличку 729 мільйонів гривень, щоб розплатитися з боргами "Київенерго".

Рекомендуємо почитати: Чому у киян немає гарячої води

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: