"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Роттердам+" обмежує ринкову силу ДТЕК Ахметова - голова НКРЕ

Четвер, 6 вересня 2018, 19:03
 

Формульне ціноутворення на енергетичне вугілля за принципом "Роттердам+" обмежує ринкову силу енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявила глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Оксана Кривенко.

"Запровадження такої формули обмежує ринкову силу ДТЕК, оскільки застосовується міжнародно-визнаний індекс. Далі вже кон'юнктура на світових ринках або дозволяє інвестувати в технологічний процес, в власний видобуток (вугілля - Ред.), або призводить до збитків", - сказала вона.

На думку Кривенко, якби в Україні не застосовувався формульний підхід до ціноутворення на енергетичне вугілля, споживачам довелося б платити за електроенергію відчутно більше.

Реклама:

"Формульний підхід обмежує зростання вартості електроенергії. Він економить кошти споживачів на обмеженій вартості вугілля, яка закладається в розрахунку прогнозної оптової ринкової ціни. Якби ми закладали поточну вартість вугілля на міжнародних ринках, то споживач платив би більше", - зазначила глава регулятора.

Вона підкреслила, що застосування у формулі також транспортної складової є абсолютно виправданим.

"Щоб повністю забезпечити споживачів вугілля необхідним ресурсом, його необхідно доставити. І при цій формулі застосовується плюс - вартість доставки найдешевшим, морським, шляхом. Якщо ми не будемо враховувати доставку - не зможемо імпортувати вугілля і забезпечити розвиток власного видобутку також не зможемо", - резюмувала глава НКРЕ.

Вона додала, що обґрунтованість формули "Роттердам+" підтверджена також висновками Європейської асоціації вугілля та лігніту (EURACOAL), отриманими НКРЕ напередодні.

Як повідомлялося, дія формули "Роттердам+" буде припинено з липня-2019 в зв'язку з переходом до нового ринку електроенергії.

Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Рекомендуємо почитати: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: