Валютні резерви України суттєво скоротилися

Середа, 5 вересня 2018, 19:20
 

Міжнародні резерви України знизилися до 17,232 мільярда доларів за станом на 1 вересня 2018 року по порівнянні з 17,75 мільярда на 1 серпня.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку.

У прес-службі відзначили, що до скорочення резервів на 2,9% в місячному вираженні в серпні призвели інтервенції Національного банку з метою згладжування надмірних коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку.

За підсумками місяця було продано 668 млн доларів, з яких через інтервенції з вибору найкращої ціни було продано 311,9 млн доларів і на аукціонах - 356,1 млн доларів.

Реклама:

При цьому, на поповнення резервів в серпні куплено 16,7 млн ​​доларів.

Також причиною зниження рівня резервів стали платежі з обслуговування та погашення зовнішнього боргу.

Зокрема, на користь Міжнародного валютного фонду було сплачено кошти в розмірі 607,4 млн доларів (в еквіваленті).

Крім платежів на користь МВФ, в серпні на обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті було направлено 447,9 млн доларів в еквіваленті, з яких 389,2 млн доларів становили обслуговування і погашення за державними цінними паперами.

Операції уряду по залученню коштів в іноземній валюті шляхом розміщення державних боргових паперів значно вплинули на показник резервів.

Так, обсяги розміщення облігацій зовнішньої державної позики за цей період становили 725 млн доларів, внутрішної - 382,1 млн доларів і 69,1 млн євро.

Менш вагомим фактором стала переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) в сумі 19,9 млн доларів (в еквіваленті).

Як заявили в НБУ, обсяг міжнародних резервів покриває 2,9 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань та поточних операцій уряду і Національного банку.

Як повідомлялося, міжнародні резерви НБУ за підсумками 2018 року становитимуть 20,7 мільярда доларів, прогноз змінився в бік зниження на 900 мільйонів доларів.

Читайте також: 40 гривень за долар і дефолт. Яким НБУ бачив найгірший сценарій для України

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: