Данський банк причетний до відмивання 28 млрд євро російських коштів - ЗМІ

Середа, 5 вересня 2018, 12:35

Один із провідних банків Данії, Danske Bank, причетний до скандалу з відмиванням 28 мільярдів євро російських коштів.

Про це пише Euobserver.

Ця справа може стати чи не найбільшим скандалом з відмиванням грошей у європейській історії, зазначає видання.

Гроші надходили до Данії через невеликі філіали Danske Bank в Естонії. Лише 2013 року було здійснено 80 тисяч таких транзакцій.  Філіали в Естонії поінформували про підозрілий рух коштів центральний офіс банку в Копенгагені.

Реклама:

У вересні 2017 року данська газета Berlingske написала про те, що Danske Bank отримав 2,4 мільярди тіньових коштів з Азейбарджану. В липні 2018-го з’явилась інформація про те, що в період поміж 2012 та 2015 роками цей же банк отримав 7 мільярдів євро з Росії.

Джерело у Данії стверджує, що ці кошти були пов’язані з президентом РФ Владіміром Путіним та ФСБ. Частина коштів має стосунок до вбивства Сергія Магнітського у 2009-му році, вважає британський бізнесмен Білл Броудер, колишній роботодавець Магнітського.

Нагадаємо, що Сергій Магнітський був російським аудитором, який працював у консалтинговій компанії Firestone Duncan та розслідував корупційні схеми. У 2008-му році його арештували. Магнітський загинув в ізоляторі за тиждень до річного терміну, коли його мали право утримувати без суду.

Арешт та смерть Магнітського пов’язують із його професійною діяльністю, а саме з розслідуванням корупційних схем з повернення податків, які використовували російська верхівка з метою масштабного розкрадання державних коштів. Смерть Магнітського викликала потужний міжнародний резонанс: низка кран ухвалила так званий "Закон Магнітського", який накладає персональні санкції проти росіян, причетних до його смерті, а також до порушення прав людини в Росії загалом.

Danske Bank має відділення в багатьох містах в Данії, а його центральний офіс розташований в історичній будівлі в Копенгагені. Скандал суттєво зашкодив репутації банку та призвів до падіння вартості його акцій на 20 % за минулий рік. Після витоку інформації у вівторок 4 вересня вартість акцій банку впала ще на 6%.  

"Ситуація дуже заплутана, і наразі немає висновків щодо кількості підозрілих клієнтів та транзакцій, а також щодо обсягів потенційного відмивання грошей", - заявила прес-служба банку.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: