Російський олігарх Фукс отримав нові ліцензії на надра в Україні

Вівторок, 4 вересня 2018, 11:36
 

Державна служба геології та надр без конкурсу збільшила ліцензійні ділянки для компанії "Іст Юроуп Петролеум" російського бізнесмена Павла Фукса.

Про це йдеться в проекті порядку денного засідання Комісії з питань надрокористування Державної служби геології і надр, який є в розпорядженні ЕП.

Відповідно до документу, 30 серпня згадана комісія ухвалила близько десяти рішень, в тому числі надала спеціальні дозволи на користування надрами низці компаній.

Крім іншого, як зазначається в документі, "спеціальні дозволи на користування надрами відповідно до підпункту другого пункту 8 Порядку отримало ТОВ "Іст Юроуп Петролеум".

Реклама:

Йдеться про Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами. Другий підпункт 8 пункту Порядку означає, що компанія Павла Фукса отримала дозвіл на розширення до 50% раніше наданих їй у користування ділянок надр. Процедура розширення ділянок конкурсу не передбачає.

Комісія Держгеонадр надала дозволи на розширення таких об'єктів: Клюшниківська, Боярсько-Чапаївська, Дружинінська, Майорівська, Південно-Свистунківська площі (усі - Полтавська область).

Крім цього, Комісія Держгеонадр повинна була внести зміни до дозволу на користування ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" ділянкою на Фльорівсько-Ювілейній площі, відповідно до проекту порядку денного. Про які саме зміни йдеться, невідомо.

В Держгеонадрах наразі поки що не відповіли на питання ЕП щодо надання дозволів ТОВ "Іст Юроуп Петролеум".

Раніше також стало відомо, що ще одна фірма, яку пов'язують з Павлом Фуксом — ТОВ "Прайс-Компані"— отримала дозвіл на розробку газових родовищ на Харківщині.

Так, 30 серпня депутати Харківської облради погодили ТОВ "Наєр Компані" та ТОВ "Прайс Компані" надання надр у користування з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням нафти, газу природного, конденсату.

ТОВ "Наєр Компані" отримала надра у користування на території Мажарівської площі, а ТОВ "Прайс Компані" отримали надра на території Філенківсько-Черняхівської площі.

Питання з’явилося на порядку денному облради за день до засідання.

В липні 2018 року Полтавська облрада видала спецдозволи на видобування вуглеводнів уже згадуваному ТОВ "Іст Юроуп Петролеум".

"Іст Юроуп Петролеум" було створена на базі іншої скандальної компанії "Голден Деррік". У 2011 році цій компанії на позаконкурсній основі було видано більше двох десятків спеціальних дозволів на користування надрами. Компанію пов'язували з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким, колишнім очільником Мінагрополітики Миколою Присяжнюком та Олександром Януковичем.

Після зміни влади у 2014 році компанію позбавили спецдозволів. Проте, у 2016-2017 роках після понад двох років судових розглядів компанія "Голден Деррік" повернула собі право на розробку українських газових родовищ, а через деякий час більшість цих ліцензій опинились у розпорядженні "Іст Юроуп Петролеум" Фукса.

Раніше екс-журналіст Дмитро Гнап повідомляв, що "Іст Юроуп Петролеум", яка є найбільшою за газовими запасами компанією, зареєстрована "в обшарпаній будівлі на околицях Києва" і представники компанії там відсутні.

ТОВ "Прайс-Компані" було створене менш ніж рік тому й записане на Сергія Войцеховського, проте як ЕП уже раніше писала, ця фірма так само пов'язана з Фуксом.

Павло Фукс – бізнесмен, який народився у Харкові, потім перебрався до Москви, де прожив тривалий час і заробив капітал. За його словами, він відмовився від російського громадянства, а у 2015 році отримав новий український паспорт.

Фукса помічали на зустрічах з першим заступником фракції БПП Ігорем Кононенком, давнім бізнес-партнером президента Петра Порошенка, а також з нардепом БПП Олександром Грановським, якого ЗМІ називають куратором за судовою владою від Адміністрації президента.

Також Фукс добре знайомий з мером Києва Віталієм Кличком і мером Харкова Геннадієм Кернесом.

Рекомендуємо почитати: Moscow never sleeps. Команда Януковича продала газовий бізнес російському мільярдеру

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: