"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РФ може стати конкурентом України на ринку борошна

Вівторок, 4 вересня 2018, 10:50
 
pixabay

На фоні глобальних макроекономічних змін і триваючих торгових конфліктів формуються зміни в структурі торгівлі продукцією з доданою вартістю, в тому числі борошном.

Про це повідомляє "АПК-Інформ".

Ключовий світовий експортер пшеничного борошна - Туреччина - відчуває певні труднощі на тлі девальвації національної валюти, яка підсилює залежність країни від експорту борошна, але обмежує можливості із закупівлі сировини для переробки.

Другий за обсягами поставок експортер - Казахстан - відчуває тиск на ринок борошна за рахунок розвитку переробної галузі в Узбекистані, який є основним покупцем казахстанської продукції.

Реклама:

Зокрема, в Узбекистані до 1 січня 2020 року звільняється від митних зборів імпорт пшениці і стимулюється експорт борошна.

Крім того, в Росії створюється асоціація експортерів борошна, в планах якої за 10 років наростити експорт даної продукції до 7 млн ​​тонн на рік.

Таким чином, активізація зазначених гравців може посилити конкуренцію на світовому ринку борошна.

Активізація поставок борошна з РФ може скласти конкуренцію українській продукції на ключових азіатських ринках, в першу чергу на ринку КНДР. До цієї країни, безпосередньо або через Китай, в липні-травні 2017/18 МР було відправлено 136,5 тис тонн російського борошна і 122,8 тис тонн українського, тоді як за аналогічний період сезону 2016/17 обсяги поставок становили 61 тис тонн і 101,9 тис тонн, відповідно.

Розвиток власної переробки в країнах-споживачах буде стимулювати зниженню цін на імпортоване борошно, що ще більш ускладнить конкурування на глобальному ринку для українських борошномелів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!