"Укртрансгазу" дозволили не постачати газ боржникам

П'ятниця, 28 вересня 2018, 16:39

Нацкомісія з тарифів дала право АТ "Укртрансгаз" відмовляти у продажі газу боржникам.

Про це повідомила Європейська бізнес-асоціація (EBA), передає Укрінформ.

"До цього оператор ринку не був наділений правом відхиляти номінації/реномінації, які перевищують рівень фінансового забезпечення замовника. Навіть якщо імовірно мали місце зловживання. Наприклад, несанкціоновані відбори. Так замовники отримували газ на кредитних основах без будь-якої гарантії його сплати наприкінці місяця. Фінансові втрати у таких ситуаціях покривались українськими замовниками через тариф на газ або бюджетом України", - розповіли у EBA.

Зміну до кодексу ГТС внесла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Реклама:

Відтепер, на думку експертів асоціації, "Укртрансгаз" зможе уникати зловживань.

"Наприклад, споживачу може бути відмовлено в купівлі певного об'єму палива, якщо за попередні періоди є заборгованості. Детально всі підстави розписані в постанові", - зазначили у EBA.

Крім того, відтепер оператор матиме можливість припинити постачання у разі несанкціонованого відбору газу, недостатності фінансового забезпечення на цей об'єм тощо. До цього часу така норма була відсутня, тому не було можливості здійснювати припинення транспортування.

Раніше НКРЕКП було прийнято постанову, яка забезпечить більш дієвий механізм припинення та обмеження транспортування природного газу недобросовісним суб'єктам ринку природного газу, вдосконалить порядок фінансування за надані послуги та внесе точність в питання торгових сповіщень.

Тим часом запуск добового балансування газу ще раз відтермінували.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: