"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нова програма МВФ передбачатиме мінімум 4 умови

Середа, 26 вересня 2018, 09:34

Україні для отримання нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом необхідно виконати мінімум 4 умови.

Про це у своїй статті на ЕП пише Галина Калачова.

"Уже зрозуміло, що Україна не виконає на 100% підписану у 2015 році програму розширеної співпраці з кредитором EFF", - йдеться у статті.

Саме тому, додає автор, сторони спробували зробити ставку на другий варіант: домовитися про нову, більш коротку, програму співпраці. За інформацію співрозмовників ЕП в уряді, йдеться про програму stand-by на 12-15 місяців і на 5-6 млрд дол.

Реклама:

Вона наголошує, що за час перебування місії МВФ в Україні з 6 по 19 вересня, під час якого домовитися про нову програму не вдалося, дискусії точилися навколо 4 основних питань.

Одним з основних, як і раніше залишається питання ціни на газ. Як стверджують джерела видання з боку української переговорної команди, з кредитором вдалося домовитися про таке: до 15 жовтня уряд повинен ухвалити рішення про підвищення ціни на газ на 23% від поточної ціни. Загалом, як зазначалося уже раніше, позиція МВФ щодо ціни на газ була жорсткою.

За даними ЕП, у новій програмі stand-by може з’явитися антикорупційний блок. За інформацією джерел видання, ознайомлених з позицією фонду, дискусії точаться навколо перерозподілу функцій щодо перевірки електронних декларацій між антикорупційними органами на користь НАБУ.

Ще одне важливе питання - збалансований бюджет. "Збалансований бюджет — це запорука будь-якої програми співпраці з кредитором. Необхідність збалансованого бюджету не підлягає сумнівам", - пише автор.

За інформацією джерел, нова програма співпраці з фондом може передбачати черговий етап реформи ДФС. "Підхід до її трансформації може змінитися, в тому числі — в напрямку реорганізації митниці та податкової як єдиних юридичних осіб", - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, робота місії МВФ в Україні закінчилась 19 вересня.

Більш детально читайте у матеріалі: (Не) Домовились: чи може Україна ще розраховувати на гроші МВФ

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: