"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд може віддати Ахметову 4 мільярди, встановивши пріоритет газового вугілля – ЗМІ

Вівторок, 25 вересня 2018, 11:40

Кабінет міністрів планує зробити пріоритетним включення в роботу блоків теплових електростанцій, що працюють на видобутому в Україні вугіллі, без врахування цінової конкуренції на ринку.

Відповідний проект розпорядження Кабміну є в розпорядженні "Наших грошей".

Нині цей документ знаходиться на узгодженні членів уряду і передбачає також наказ ДП "Енергоринок" розробити заданий графік навантаження з урахування пріоритетності роботи блоків ТЕС на українському вугіллі.

Сам проект розпорядження Кабміна розроблено Міністерством палива та енергетики. В пояснювальній записці міністерство вказало, що через окупацію Донбасу утворився дефіцит енергетичного вугілля на рівні 5 млн тон на рік. Це змусило для стабільного проходження опалювального сезону закуповувати імпортне вугілля, яке більш дороге.

Реклама:

За даними Міненерго, до України було завезено (період не уточнений) 1,4 млн т вугілля марок А (антрацитне) та П (пісне) з Південно-Африканської республіки та США на загальну суму 3,7 млрд гривень, що майже дорівнює рівню держпідтримки шахт в останні два роки – 2,9 млрд гривень.

За розрахунками Міненерго, вибір на користь вітчизняних шахт допоможе Україні зекономити 900 млн гривень. А також сприятиме зниженню залежності від Росії, на яку припадає 80% імпорту, та укріпленню національної валюти через зниження обсягів виводу валюти.

Зміцнення гривні, порахували в Міненерго, в кінцевому випадку підвищить купівельну спроможність населення через здешевлення як імпортних так і вітчизняних товарів.

Нагадаємо, після окупації Донбасу Україна втратила видобуток антрацитового вугілля і нині видобуває вугілля групи Г (газове).

У вересні 2017 року Рада ринку оптової електроенергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017). Змінами встановили пріоритетне включення у роботу блоків ТЕС, що працюють на вугіллі газової марки перед блоками, що працюють на вугіллі антрацитової марки, безвідносно до цінової конкуренції.

В свою чергу, Асоціація споживачів енергетики та комунальних послуг заявила, що прийняті зміни сприятимуть додатковому виробітку товарної продукції без жодної цінової конкуренції у сумі понад 4 млрд гривень на рік.

Бенефіціарами такого рішення Асоціація називає "ДТЕК" Ріната Ахметова, яка контролює 85% видобутку вугілля марки Г в Україні. Також під контролем корпорації біля 75% вітчизняної теплогенерації, що працює на газовому вугіллі.

Але Антимонопольний комітет, проаналізувавши новації Ради ОРЕ, весною 2018 року заборонив їх вносити до правил оптового ринку через існуючі ризики суттєвого обмеження конкуренції на ринку генерації електроенергії.

Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Рекомендуємо почитати: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: