Нацкомісія з тарифів просить усунути законодавчі колізії

Понеділок, 24 вересня 2018, 20:05
 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пропонує змінити норми щодо обов`язковості публікації рішень регулятора у газеті "Урядовий кур'єр".

Про це повідомляє прес-служба НКРЕКП.

"Голова Регулятора перш за все пропонує удосконалити норми Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", усунути протиріччя та неузгодженість з іншими законодавчими актами, зокрема, змінити норми щодо обов`язковості публікації рішень Регулятора в газеті "Урядовий кур’єр"", - йдеться у повідомленні.

"На сьогоднішній день Законом передбачено, що всі рішення набувають чинності тільки після їх публікації в газеті "Урядовий кур’єр", водночас лише 60% рішень НКРЕКП були опубліковані. Для прикладу: є Рішення про зниження тарифів на теплопостачання по окремим ліцензіатам, які на сьогодні так і не були опубліковані", - заявили представники регулятора.

Реклама:

Крім того, НКРЕКП пропонує уточнити питання щодо фінансування регулятора, адже на сьогодні немає змін у Бюджетному кодексі, які б передбачали постійну щорічну статтю витрат національного регулятора.

Також у Комісії пропонують встановити чіткі повноваження щодо регулювання мінімальних стандартів та вимог до якості обслуговування споживачів, адже НКРЕКП важливо мати інструменти захисту прав споживачів, для цього потрібно визначити мінімальні стандарти для подальшого контролю за їх дотриманням.

Водночас НКРЕКП просить уточнити види санкцій, що застосовуються в процесі регулювання та контролю, бо вирішення цієї проблеми дозволить ефективно коригувати обсяг невикористаних коштів у тарифах ліцензіатів.

"Ми дуже розраховуємо на підтримку парламенту, і вже в своїй роботі ми стикнулись з тим, що є певні законодавчі колізії. Якщо глобально подивитись на необхідні законодавчі зміни, яких ми прагнемо і до яких ми можемо надати свої пропозиції, то їх можна поділити на дві основні частини: функціонування Регулятора і функціонування ринків", - заявила голова НКРЕКП Оксана Кривенко під час Комітетських слухань у Верховній Раді.

Як повідомлялося, в минулому році колишнє керівництво НКРЕКП неодноразово звинувачувало "Урядовий кур'єр" у затримці публікації її постанов.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: