Депутати хочуть переписати Конституцію, щоб зробити Україну "фермерською"

Понеділок, 24 вересня 2018, 11:15
 

20 вересня народні депутати 267 голосами проголосували "За" включення до порядку денного Верховної Ради законопроекту № 6236/П і направлення його для отримання висновку Конституційного Суду.

Про це в колонці "Вибори головного мозку" на ЕП пише експерт із правового регулювання земельних відносин Анна Федун

Зазначається, що законопроектом пропонується внесення змін до 41 статті Конституції України шляхом доповнення її новою частиною: "Основою аграрного устрою України є фермерське господарство".

При цьому в назві законопроекту зазначається, що зміни стосуються реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств.

Реклама:

Однак, за словами експерта, ніяких змін цим законопроектом не передбачається, а сам законопроект є суто декларативним.

"По-перше, тому що ніяких прямих норм дії в ньому не міститься", - зазначає Федун.

"По-друге, тому що аграрний устрій, основою якого пропонується визначити фермерське господарство, це невідоме українському законодавству поняття. Воно привабливо звучить, але нічого не значить з точки зору права", - додає вона.

За її словами, саме через цю невизначеність із термінологією не до кінця зрозумілим є сам зміст такої законодавчої ініціативи, її правові наслідки та шляхи, якими народні депутати прагнуть досягти задекларованих цілей.

"Наразі підтримка цього законопроекту народними обранцями може свідчити лише про їх бажання задекларувати своє добре ставлення до фермерів та підкреслити їх важливу роль у сільському господарстві", - зазначає експерт.

Детальніше про ситуацію читайте в колонці: "Вибори головного мозку"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: