НАБУ розслідує зловживання НКРЕ на користь компанії Ахметова

Четвер, 20 вересня 2018, 19:31

Солом'янський районний суд Києва надав детективам НАБУ тимчасовий доступ до документів "Ощадбанку", з можливістю їх вилучення, в яких міститься банківська таємниця про борги ДП "Енергоринок".

Про це йдеться в ухвалі суду від 14 вересня, пише Liga.Net.

Згідно з матеріалами суду, НАБУ проводить досудове розслідування про зловживання представників НКРЕ, які діяли в інтересах енергетичного холдингу ДТЕК Ріната Ахметова, що призвело до тяжких наслідків для інших виробників електроенергії.

НАБУ підозрює, що протягом 2016-2017 років, на виконання постанов регулятора підприємствам ДТЕК "Західенерго", ДТЕК "Дніпроенерго", ВАТ "Київенерго" і ТОВ "ДТЕК Східенерго" необгрунтовано надавалися переваги перед іншими виробниками електроенергії.

Реклама:

Зокрема підприємствам перераховувалися кредитні кошти ДП "Енергоринок" для здійснення авансових платежів за товарну продукцію в загальному розмірі понад 10 млрд гривень, зазначається в матеріалах суду.

"Дії посадових осіб НКРЕ кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 КК України як зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для іншої фізичної або юридичної особи використання посадовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки", - йдеться в документі.

В ході досудового розслідування встановлено, що на підставі постанов НКРЕ протягом 2016-2017 років між ДП Енергоринок і Ощадбанком було укладено ряд кредитних договорів відповідно до яких підприємствам енергетичного холдингу ДТЕК перераховувалися кредитні кошти.

В результаті НАБУ вилучило копії договорів між Ощадбанком і ДП Енергоринок для проведення судово-економічної експертизи та встановлення їх обгрунтованості та економічної доцільності.

"З метою встановлення всіх обставин можливого скоєння злочину, пов'язаного з наданням кредитних коштів структурам ДПЕК відповідно до регуляторного акту НКРЕ, а також забезпечення проведення судово-економічної експертизи необхідно отримання тимчасового доступу до інформації, власником якої є "Ощадбанк", - наголошується у визначенні суду.

Воно не може бути оскаржене і діє протягом місяця. У разі відмови його виконувати слідчий-суддя вправі винести постанову про проведення обшуку.

Нагадаємо, у серпні минулого року співробітники НАБУ прийшли з обшуком в будівлю НКРЕ у справі, пов'язаній із затвердженням так званої формули Роттердам +.

Як працює схема Роттердам+ читайте в статі: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Рекомендуємо також почитати: Непохитний "Роттердам+": як "еліта" пошила у дурні всіх українців

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: