У Мінрегіоні пояснили, як використовувати нові будівельні норми

Четвер, 20 вересня 2018, 16:50
 

Мінрегіонбуд прописав випадки, за яких проектувальники або архітектори мають оновити документацію відповідно до нових будівельних норм або можуть її використовувати в існуючому вигляді.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, передає Урядовий портал.

"Розроблені і затверджені до 1 вересня 2018 року проекти будівництва коригуванню у зв’язку з прийняттям нових ДБН не підлягають", - заявили у міністерстві.

"Винятком є лише випадки, коли іншими новими ДБН передбачається підвищення вимог безпеки, надійності, електро-, вибухо- та пожежобезпечності, енергоефективності або доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Однак цей випадок не стосується об’єктів, будівництво яких здійснюється у строки, визначені проектною документацією", - повідомили в Мінрегіоні з посиланням на Парцхаладзе.

Реклама:

У міністерстві пояснили, що після вступу в дію нових ДБН щодо містобудування з 1 вересня у багатьох виникли питання щодо необхідності коригування вже існуючої містобудівної і проектної документації.

"Тому ми надали офіційне роз’яснення, в якому чітко прописали випадки, за яких проектувальники або архітектори мають оновити документацію відповідно до нових норм або можуть її використовувати в існуючому вигляді. Нагадаю, що нові норми є обов’язковими до виконання, і будь-які їх порушення є неприпустимими", - сказав Парцхаладзе.

Згідно з роз’ясненнями Мінрегіону, використання містобудівної документації, затвердженої до 1 вересня 2018 року, допускається у частині, що не суперечить нормам нових ДБН "Планування і забудова територій".

При цьому надання містобудівних умов і обмежень та внесення змін до них має здійснюватися з урахуванням уже нових ДБН.

"Ті об’єкти, які пройшли експертизу та були затверджені до 1 вересня, вже можуть отримати дозвіл від ДАБІ і розпочати будівництво згідно зі старими ДБН без коригування відповідно до нових. Крім цього, якщо будівництво об’єкта було призупинено на якомусь етапі, його добудова має здійснюватися за документацією, затвердженою до 1 вересня. Проте якщо у проект вносяться будь-які зміни, вони мають відповідати новим ДБН", - деталізував він.

Парцхаладзе підкреслив, що, незважаючи на спроби загальмувати в судах процес оновлення державних будівельних норм, нові ДБН вступили в силу і діють відповідно до законодавства.

"На виконання ухвали Окружного адмінсуду Києва дію наказу Мінрегіону, яким затверджено нові ДБН, було призупинено. Проте це призупинення не має зворотної сили у часі і не може анулювати або якимось чином скасувати набрання чинності ДБН. Ми продовжуємо відстоювати свою правоту у всіх інстанціях", - підкреслив заступник міністра.

Так, у нових ДБН міститься понад 50 принципово якісних змін для покращення якості життя людей, зокрема введено:

- обмеження висотності забудови у містах - нове поняття "блакитні лінії";

- обмеження забудови у зелених зонах - нове поняття "зелені лінії", які визначають межі ландшафтних та рекреаційних територій, на яких заборонено будівництво;

- обмеження щільності забудови, яке забороняє її підвищення у декілька разів;

- обов'язкове будівництво дитячих садків і шкіл у житловій забудові, збільшення майданчиків для відпочинку та спорту;

- обов'язкове забезпечення безбар'єрного доступу та інші важливі зміни.

ДБН "Планування і забудова територій" були розроблені на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.

За останній рік роботи над новими нормами було проведено понад 80 відкритих круглих столів, де за участю експертів галузі, архітекторів, будівельників, представників місцевих органів влади, понад 70 громадських організацій і активістів обговорювали ключові питання майбутнього документа.

Державні будівельні норми - обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: