Американська компанія очистить Тихий океан від пластикового сміття

Четвер, 20 вересня 2018, 12:15
 

Компанія Ocean Cleanup запустила із затоки Сан-Франциско свою першу однойменну систему збору пластикового сміття в Тихому океані, яка після випробувань вирушить до Великої тихоокеанської сміттєвої плями.

Про це пише itc.ua з посиланням на Naked science.

Система Ocean Cleanup розроблена винахідником нідерландського походження Бояном Слатом. Вона являє собою 600-метровий "поплавок" з гнучких балок у формі латинської букви U. До нього прикріплена триметрова підводна сітка, яка вільно рухається в воді і, збираючи по шляху різнокаліберне сміття, утворює скупчення, які потім можна піднімати і вивозити супроводжуючими суднами.

Передбачається, що Ocean Cleanup, яка залучила 30 мільйонів доларів благодійного і краудфандінгового фінансування, буде збирати фрагменти пластику розміром більше 5 см.

Реклама:

"Після п'яти років досліджень, розробок і тестування ми запустили першу в світі систему очищення океану із затоки Сан-Франциско. Тепер система на шляху до проміжної зупинки в 350 морських миль (648 км) від узбережжя, де вона пройде двотижневі випробування, а потім попрямує до Великої тихоокеанської сміттєвої плями, подолавши в підсумку ще 1000 морських миль (1852 км), щоб почати прибирання", - йдеться в повідомленні.

Як стверджується, система добереться до точки випробувань за три-п'ять днів, там вона вперше розгорнеться в робочу конфігурацію.

До Великої тихоокеанської сміттєвої плями вона дійде за три тижні. Швидкість її руху становить 2-4 вузла (до 7,5 км/год). Стежити за рухом установки можна на сайті проекту.

Всього компанія планує запустити 60 таких систем і за п'ять років прибрати половину Великої тихоокеанської сміттєвої плями, а до 2040 року - до 90% плями.

Оскільки Велика тихоокеанська сміттєва пляма знаходиться в міжнародних водах, для реалізації проекту не потрібна екологічна експертиза. Однак Ocean Cleanup все ж замовила таку експертизу у незалежних консультантів, які зробили висновок, що єдиним негативним наслідком проекту для навколишнього середовища стане залучення до сміття морських черепах, які можуть проковтнути пластик.

Велика тихоокеанська сміттєва пляма локалізується в північній частині Тихого океану. За даними ЮНЕСКО, площа сміттєвого острова вдвічі перевищує площу України (понад 1,2 мільйона квадратних кілометрів).

Острів утворюють відходи з Північної Америки і Японії, завдаючи непоправної шкоди екосистемі океану: риби, черепахи, птахи та інші мешканці тихоокеанської зони приймають шматки сміття за їжу і гинуть, поїдаючи їх; крім того, речовини, що містяться в смітті, отруюють тварин і викликають гормональні збої.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: