Порошенко розповів про стан української економіки

Четвер, 20 вересня 2018, 11:50
 

Українська економіка для прискорення зростання потребує колосальних інвестицій і нових робочих місць.

Про це розповів президент Петро Порошенко у Верховній Раді.

Порошенко зазначив, що у рейтингу Всесвітнього банку "Doing business" Україна за п’ять років піднялася на 61 сходинку.

"Лише за рік ми прийняли закони, які безпосереднім чином впливають на покращення інвестиційного клімату: про приватизацію, нарешті скасували сумнозвісний валютний декрет, якому було вже 25 років, про валюту, про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю, про єдине вікно на митниці", - розповів він.

Реклама:

"Забезпечено макрофінансову стабілізацію і вихід України із зони ризику по дефолту. Інвестори помітили результати антикорупційної стратегії, такі як впровадження ProZorro, яку визнали найпрозорішою системою державних закупівель; електронне автоматичне відшкодування ПДВ, очищення газового сектору, початок створення Вищого антикорупційного суду тощо", - додав президент.

За його словами, експерти оцінюють економічний ефект від цих антикорупційних заходів в шість мільярдів доларів щорічно.

"Минулого тижня я був присутній на підписанні двох великих інвестиційних угод на загальну суму майже в мільярд доларів. Одна з них стосується альтернативної енергетики, інша – найбільша інвестиція в АПК за часи незалежності", - розповів Порошенко.

"Іноземні інвестори нарешті вірять в перспективу нашої країни і створюють тут нові робочі місця. На наш ринок один за одним виходять кілька світових торговельних брендів. Напевно, у передчутті зростання купівельної спроможності українців", - зазначив він.

Він додав, що це – позитивна тенденція, яку треба посилити.

"Ще до виборів ми б могли ухвалити закон про податок на виведений капітал, який підтримує саме українського виробника… Хоча правильніше було б його називати податком на виведення капіталу, не треба виводити - вкладайте в Україну, бо він стимулює вкладати у виробництво. І закони про концесії, про процедуру банкрутства, про бізнес-омбудсмена. Про посилення персональної відповідальності працівників контролюючих органів", - зазначив президент.

"Нарешті, дуже важливим є законопроект "Про Національне бюро фінансових розслідувань". Його в парламенті поклали під сукно, бо нібито він посилює повноваження президента. Збільшує. Звичайно, мені приємно, що за півроку до виборів я дякую за таку позитивну оцінку моїх подальших політичних перспектив", - додав він.

Але, за його словами, закон про інше – про захисні бар’єри для бізнесу від тиску цілого сонму різних правоохоронних органів. Це чесно по відношенню до українського бізнесу.

"Я не втрачаю надії на підтримку вами цього проекту, так необхідного для покращення інвестиційного клімату", - підкреслив Порошенко.

Водночас він сказав, що розуміє, що шансів на виважене і державницьке рішення щодо створення, наприклад, цивілізованого ринку землі, зараз буде важко провести.

"Якщо кого цікавить, як цей глухий кут вписується в нашу європейську стратегію, хотів би нагадати, що Європейський суд з прав людини визнав, що мораторій на вільний ринковий обіг землі порушує права українців", - підкреслив президент.

Також Порошенко зазначив, що кроки із покращення інвестиційного клімату і створення робочих місць мають супроводжуватися продовженням політики легалізації зайнятості і зростання заробітних плат, що, в свою чергу, дасть можливість підвищувати пенсії.

"На моїх регулярних разом з урядом, силовиками зустрічах з бізнес-асоціаціями роботодавці дедалі частіше скаржаться на дефіцит робочої сили. Залізну завісу на кордоні, як в радянські часи, ніхто ставити не буде. Вихід один - шановні роботодавці, збільшуйте зарплати, якщо не хочете, щоб українці їхали за кордон. Я вже говорив про те, що Україна стає частиною єдиного європейського ринку праці, і тут теж нікуди не дітися від конкуренції", - підсумував президент.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: