Тариф на електроенергію необхідно підвищити вдвічі — регулятор

Четвер, 20 вересня 2018, 10:12
 

В Україні тариф для населення наразі покриває лише 50% вартості електроенергії.

Про це заявив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Коваленко, повідомляє "Укрінформ".

"Болючим питанням нового ринку (електроенергії - ред.) є перехресне субсидіювання. На сьогодні 50% вартості електричної енергії відшкодовується споживачами. Це дуже низький рівень. На мій погляд, це питання може бути вирішене лише одним шляхом: одночасне прийняття рішення про підвищення тарифу для населення і запровадження дієвої системи субсидій для незахищених верств населення", - сказав Коваленко.

На його думку, це питання є складним для всієї країни, однак необхідним для впровадження нового ринку.

Реклама:

На виконання зобов'язань України по Третьому енергетичному пакету ЄС в квітні 2017 року парламентаріями прийнятий закон "Про ринок електричної енергії".

Закон "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

При реалізації закону передбачається дворічний перехідний період.

Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Рекомендуємо почитати: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!