Україна та ЄС підписали угоду на мільярд євро кредиту

П'ятниця, 14 вересня 2018, 13:35
 

Віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс, в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова та голова Національного банку Яків Смолій підписали кредитну угоду щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі 1 мільярд євро.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

"Найближчим часом Міністерство фінансів спільно з Міністерством закордонних справ внесе пропозицію президентові щодо необхідності невідкладного подання на розгляд Верховної Ради проекту закону про ратифікацію цих міжнародних договорів", - йдеться в повідомленні.

Транші макрофінансової допомоги в рамках цих домовленостей будуть розподілені рівномірно, по 500 млн євро кожний.

Реклама:

При цьому очікується, що перший транш надійде в Україну восени цього року після завершення cторонами внутрішніх процедур, необхідних для набрання чинності підписаних документів, та виконання Україною умов надання першого траншу.

Другий транш має надійти навесні 2019 року за результатами оцінки виконання Україною заходів з реформування відповідних секторів реалізації державної політики.

Кошти надаються за стандартною для таких договорів ставкою EURIBOR+0,2%. Враховуючи, що в останні роки EURIBOR має від'ємні значення (і вже наближається до показника -0,2%), фактично Україна користується цим кредитом безкоштовно.

За інформацією "Європейської правди", термін дії нинішньої кредитної програми становитиме 15 років.

За словами Маркарової, надана в рамках трьох попередніх програм макрофінансова допомога ЄС на суму 2,81 млрд євро мала як стабілізуючий ефект для фінансової системи держави, так і стала засобом інтенсифікації реформ в Україні, а підписання сьогодні Меморандуму про взаєморозуміння та кредитної угоди є надзвичайно важливим кроком для підтримання макроекономічної стабільності.

В рамках співробітництва між Україною та Європейським Союзом, сторонами у 2014 – 2017 роках було реалізовано три програми макрофінансової допомоги Європейського Союзу.

За результатами проведення відповідного комплексу заходів, Україна отримала 2,81 млрд. євро: 1,36 млрд євро у 2014 році; 850 млн євро у 2015 році та 600 млн євро у 2017 році.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу 26 червня затвердила виділення Україні 1 мільярда євро макрофінансової допомоги.

Детальніше читайте в статті "Мільярд в обмін на е-декларації: ЄС прибере ліс-кругляк з умов фінансової допомоги Україні".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: