"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українцям можуть збільшити відшкодування за депозитами в 4 рази

Четвер, 13 вересня 2018, 17:10
 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб пропонує приступити до поетапного збільшення гарантованої суми відшкодування з 200 тисяч гривень до 500-800 тисяч гривень.

Про це повідомив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Воно (збільшення гарантованої суми відшкодування - ред) має бути поступовим, його потрібно закріпити законом, щоб потім не було шляхів до відступу. На сьогоднішній день ми вважаємо, що потрібно виходити поступально з цифрою 500-800 тис грн суми гарантування з 2019 року" , - сказав він.

При цьому Ворушилін додав, що для підвищення гарантованої суми відшкодування потрібно мати сильну економіку.

Реклама:

"Зараз у нас є певна впевненість в стабільності сектора, тому ми за те, щоб потихеньку збільшувати суму гарантування. Це додатково дасть приплив вкладів у банківський сектор, дасть можливість тому ж Мінфіну робити запозичення у банків через облігації. Усе взаємопов'язано", - сказав Ворушилін .

Він також повідомив, що за 20 років свого існування ФГВФО виплатив відшкодування вкладникам на суму 93,8 млрд грн.

Для виплати відшкодувань в кризовий період ФГВФО довелося залучати позикові кошти.

"Відносно боргу Нацбанку, то там залишилося 2,5 млрд грн, але вони покриті держоблігаціями, які були власністю Фонду ще до кризи 2013 року. Тому відсотки за кредитами і відсотки за облігаціями "згортаються", і ми не вважаємо це навантаженням. Тільки закінчиться термін за цими облігаціями, будуть погашені і облігації, і кредити НБУ", - повідомив він.

"Що стосується Мінфіну, то у нас залишилося основного боргу 58,5 млрд грн, не враховуючи відсотків під 10-12,5%. Виходить, що ми залучили фінансування на 59,5 млрд грн, а повинні повернути 145 млрд грн. Аморально було навішувати за допомогою МВФ нам такі ставки запозичень", - сказав Ворушилін.

Він також нагадав, що ФГВФО почав достроково погашати векселі, видані в обмін на ОВДП, випуск яких був здійснений для надання кредитів ФГВФО в 2014-2016 роках.

"Ми боролися за дострокове погашення векселів Мінфіну, щоб знизити навантаження, і Кабмін, нарешті, прийняв постанову. Ми вже здійснили першу операцію на 1 млрд грн... Ми чекаємо кінця року, і надлишок ми будемо намагатися при першій можливості повернути Мінфіну", - сказав він .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!